Как едно мъртво момиче се превръща в най-целуваната жена?

0

Никой не знае истинското име на това красиво момиче.

Нито какво е правило в Париж. Тялото ѝ е извадено от тъмните води на река Сена в края на 19-ти век и това е само началото на невероятната ѝ история, разказва Edna.bg

Може да звучи невероятно, но незнайното момиче от Сена се превръща в жената с най-целувани устни в историята и остава завинаги в историята на медицината, спасявайки хиляди животи по целия свят и то векове след собствената си смърт от удавяне...

Побиват ни тръпки от тази история и сме сигурни, че с вас ще се случи същото, когато я прочетете:

В края на 1880г. парижката полиция открива тяло на неизвестно момиче във водите на Сена. Обичайно за тогава, полицията оставя тялото на показ в моргата, за да бъде евентуално разпознато от близки или роднини, но никой така и не разпознал девойката.

Младата жена с красиво лице и енигматична усмивка, била толкова пленителна, че патолозите от моргата решили да направят отливка на лицето ѝ. Благодарение на тази отливка и до днес можем да видим как е изглеждало това момиче и да се възхищаваме на красотата ѝ. Нарекли я "Непознатата жена от Сена".

Тя се превърнала в муза за много художници и хора на изкуството. Била позната и като "удавената Мона Лиза".

Хубостта ѝ заедно с мистерията около нейната личност, вдъхновили хората на изкуството да пресъздават образа ѝ отново и отново, оформяйки все по-романтична представа за нейната самоличност. Философът Албер Камю вярвал, че това е истинската Мона Лиза заради леката ѝ загадъчна усмивка, други я наричали модерната Офелия заради факта, че се е удавила в тъмните води на реката.

Маската ѝ започнала да се продава масово из Париж като декорация за дома, обликът ѝ бил използван за множество картини, скулптури, бил избродиран върху какво ли не. Тя станала героиня на много новели, поеми и кратки истории. Известни творци като Пикаси и Набоков били запленени от образа и енигмата около тази мистеризона млада жена.

През 50-те години на миналия век "Непознатата жена от Сена" дала лицето си за кукла манекен за първа помощ и така дала нов живот и нова посока в обученията по първа помощ.

Това се случило благодарение на Азмунд Лердал, собственик на фабрика за играчки в Норвегия. През 1955г. Лердал спасил синя си от удавяне с дишане уста в уста. Така му хрумнала идеята за създаването на специален манекен, който да се използва за обучението на хората в първа помощ (тогава това била нова техника в медицината). Той се сетил за една маска в дома на баба си и дядо си и предложил да използват нея за изработката на манекена. Както се досещате - маската била на "Непознатата жена от Сена".

Лердал мислел, че манекенът трябва да има естествени и приветливи черти и да бъде жена, за да не изглежда страшно и заплашително за обучаващите се. Така "Непознатата жена от Сена" се превърнала в Rescue Anne или казано на български - Спасителката Ан.

През годините тези манекени са използвани от над 300 милиона души, за да се научат как да спасяват човешки животи.

Вече има много различни видове медицински манекени, но Rescue Anne остава един от най-известните. Обучила над 300 милиона човека и спасила безброй човешки животи, "Непознатата жена от Сена" се оказва най-целуваната дама в историята. Тя продължава да ни се усмихва от картини, скулптури и най-важното - продължава да дава на хората по света "целувката на живота", докато те се обучават върху нея как да спасяват човешки животи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари