Как е построена църквата "Всях Светих" в Русе?

4
Храмът е завършен и осветен през 1898 година
Храмът е завършен и осветен през 1898 година Снимка: Oksana Chery / Facebook

Храмът е завършен и осветен през 1898 година

Непосредствено след Освобождението се възобновява идеята за новия храм и на 12 май 1879 г. редакторът на местния вестник "Славянин" призовава читателите си да подпомогнат святото дело.

На 15 юли 1884 г. се провежда общо градско събрание, на което се избират 2 комисии - хазяйствена и техническа - за построяване на новата църква. Гласува се градският инженер Едуард Винтер да направи проекта.

До края на 1888 г. с много трудности и при постоянен недостиг на средства е завършен грубият градеж на храма.

Храмът е завършен и осветен през 1898 г. Същата година умира митрополит Григорий, посветил последните години от живота си на съграждането на църквата "Всях Светих".Тялото му е положено в притвора й.

Църквата е украсена с най-модерните за времето си витражи, донесени специално от Виена. За тогавашните години това не е рядкост - новостите в науката и културата идват в България именно през Русе и неговите дунавски връзки с Виена и Будапеща. Храмът обаче не е построен изцяло по чужд образец. В него има и българско участие - наши художници и резбари довършват вътрешното оформление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    15
    архитект
    До № 5. - От колеги съм чувал градската легенда , че след събарянето на църквата е започнал упадъка на град Русе - обгазявания със хлор от завода Верахим-Гюргево и по късно преселение на жители на Русе в София заради мръсния въздух . При всички случаи не е добро да се рушат храмове , защото те не са на случайни места и съдържат свещени артефакти.
  • 1
    14
    До Петър Йорданов
    До преди няколко години имаше остатъци от зидовете на стената.Мисля че и сега може да са поостанали тук и там ако не са ги окъртили.Туй Русе селяците му е..ха майката.Истаната.
  • 1
    13
    32 степен до дядо Поп
    Указателната табела е поставена от масонски клуб или ложа.Масони бе масони.
  • 5
    12
    Петър Йорданов
    Паркът имаше стена.и Църквата беше зад стената. Пред парка по едно време след 68-ма беше автогара за селата на изток от Русе. Автогарата преди това беше зад старата поща.
  • 4
    11
    Де Факто и Де Юре
    По смисъла на предназначението на мястото в едно отминало време значи парка на "Възрожденците" е всъщност едно бившо гробище на Русе,някога на края на града.Още може би има кости погребани под алеите и полянките,а преди в страни е било сметище.Значи се разхождаме из гробище? Не видях никъде в нормални държави да заличават гробища.Май в България го има само туй.Редно ли е или не? Само всевишният бог един ден ще каже.Действията на отминалата власт са кощунствени,а като гледам във времето и сега не са май по различни.С такива хора,накъде?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари