Как да спрем хората да бъдат токсични за нас?

2
Понякога откриваме, че токсичните хора са сред най-близкото ни обкръжение
Понякога откриваме, че токсичните хора са сред най-близкото ни обкръжение Снимка: iStock

Понякога откриваме, че токсичните хора са сред най-близкото ни обкръжение – колеги, приятели, дори половинката ни, роднини, пише mila.bg. Токсичните хора не са задължително лоши хора. Но по някаква причина контактът помежду ни не прави добра „химична“ реакция и ние не се чувстваме удовлетворени от него. Точно обратното – този контакт ни затормозява и потиска, изнервя ни, прави ни различни хора. И ние се опитваме да се откъснем, да се спасим, да променим отношенията, но отсреща не ни позволяват. Как да се справим все пак?

1. Без угризения им казвайте как се чувствате

Не очаквайте от тези хора да разберат от намек. Бъдете директни и не се притеснявайте, че наранявате нечии чувства. Ако го изречете с уважение, няма причина да изпитвате угризения на съвестта. Обяснете на човека, че отношенията ви ви натоварват, че не го обвинявате за това, но просто искате дистанция или промяна в поведението.

2. Не се чувствайте виновни

Повечето от тях са добри манипулатори. Не ги оставяйте да ви вменят вина. Носите отговорност преди всичко към себе си и собственото си добруване като личност. Ако нечие присъствие ви спъва да бъдете добър човек, нужно ли е да си извинявате, че искате да го премахнете от живота си?!

3. Напук на тях останете позитивни и добронамерени

При конфликт те ще искат да се „сбият“ с вас. Не го допускайте. Покажете точно обратното – че вие сте позитивен човек и агресията е абсолютно изключена от вашия емоционален и морален инструментариум. Не ги обиждайте, не ги наранявайте насила, не ги унижавайте. Пожелайте им здраве и щастие, както и да обичат повече себе си.

4. Чистете главата си от мислите за тях

След контакт с токсични хора обикновено мислите не ни оставят на спокойствие. Дайте си време и тишина, за да се отърсите от негативните вълни. Активно мислете за нещо хубаво, нещо, което ви кара само и единствено да се усмихвате. Слушайте музиката, която ви прави щастливи и се наградете дори с нещо вкусно, което обичате. Изобщо открийте своите „дезинфектанти“ срещу токсичните хора и се грижете за себе си редовно с тяхна помощ.

5. Ако не можете да им помогнете, си тръгнете

Често тези хора имат нужда от помощ. Ако човекът е важен за вас, си струва да направите всичко възможно да получи помощ и подкрепа от вас. Ако обаче той не съзнава, че ви вгорчава живота и продължи в същия дух, най-добре се отдръпнете. В името на вас и вашето собствено здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари