Как да спасим колата си от ръждясване при дъжд

1
Най-добрият начин за предпазване от влагата е използването на восък
Най-добрият начин за предпазване от влагата е използването на восък

Най-добрият начин за предпазване от влагата е използването на восък

Най-добрият начин да предотвратите ръждата е като нанесете восък върху екстериора на автомобила. Восъкът ще действа като бариера между външната боя на автомобила и дъжда, като по този начин го предпазва от ръжда. На пазара се предлагат основно два вида авто восък – течен и от карнаубски восък. Цената е около 10 лв., а първия вид можете да намерите дори и по-евтино.

Карнаубският восък е направен от листа от палмово дърво и помага за добавяне на блясък на автомобила. Вторият е подходящ за използване след всяко измиване. Той помага за по-бързото изпаряване на капките вода и съответно бързото изсъхване. И двата вида предпазват автомобила от различни атмосферни влияния. Поне така твърдят производителите им, пише СБА.

Как да използвате авто восък?

Трябва да измиете добре колата и едва тогава да нанесете препарата. В противен случай мръсотията и прахът ще се заключат на повърхността и колата ви ще изглежда доста по-мръсна, отколкото бихте искали. Запознайте се инструкциите на производителя и нанесете восък върху автомобила и едва след това започнете да нанасяте восък върху колата.

Ако използвате продукта за първи път - нанесете върху малък участък и използвайте кръгови движения. Не прекалявайте с количеството защото може да се окаже трудно за премахване. След като изсъхне отстранете с мека кърпа. Препоръчително е да нанесете и върху зони, които са изложени на влага и има по-голяма вероятност да се образува ръжда по тях.

Още лесни съвети, но ефективни превантивни мерки

  • Купете покривало за кола

Ако нямате място за паркиране или не ви се дават пари за наемане на закрито паркомясто, тогава си купете покривало за кола. Потърсете такова изработено от качествени материали – издръжливо и дишащо. Такова покривало ще предотврати навлизането на дъждовна вода в колата и по този начин ще я предпази от ръжда. Качественото покривало за кола дори ще позволи на влажния въздух да излезе, така че превозното средство ще има малко шансове да ръждясва.

  • Имате ли добри калници?

Общото възприятие е, че калниците имат предимно естетическа функция и служат за предотвратяването на замърсяване на колата от кал по време на шофиране. Това е вярно, но има и още. Калниците отклоняват водата от пътя и предпазват колелата и спирачките от ненужен контакт с вода. Не забравяйте, че дъждовната вода може да повлияе значително на спирачките, особено на барабанните спирачки. Когато са засегнати от водата ефективността им намалява, особено ако са в постоянен контакт с нея. Ако забележите, че спирачките на автомобила са влажни, незабавно отстранете водата. Задръжте спирачката и бавно ускорете, така че спирачните накладки да изсъхнат напълно.

  • Смазване на различни компоненти

Дъждовната вода може да ръждясва различни компоненти като панти и лостове. Така че трябва да ги защитите. Най-добрият начин да ги предпазите е чрез често смазване на компонентите.

  • Избягвайте да шофирате, когато вали

Логично, ако навън вали - останете вкъщи на сухо. Но ако се налага да пътувате, след това измийте колата, защото никога не знаете с какво още са смесени дъждовните капки и би се отложило по боята. Ако колата вече е ръждясала в определени участъци, шофирането в дъжд може да влоши допълнително състоянието ѝ. Затова е препоръчително да миете колата си с чешмяна вода, така че всички вредни химикали в дъжда да се отмият.

  • Планирайте маршрута си мъдро

Понякога може да се наложи да шофирате в периоди от годината с по-интензивни валежи. Опитайте се да планирате маршрута разумно спрямо почасовата прогноза за времето и собствениците си наблюдения. Например, ако обичайно вали в следобедните часове, тръгнете сутринта. По този начин рискът от поява на ръжда ще намалее. Заобикаляйте и райони, където има риск или вече са се случили наводнения. Наводнените райони също увеличават вероятността от инциденти поради по-лошата видимост. Така че, като изберете правилния маршрут, можете да си осигурите по-спокойно и безопасно придвижване.

Отново приключете пътуването си с измиване на колата с чешмяна вода.

Да обобщим – три неща могат да причинят ръжда по колата:

  • Дъждовна вода: Когато железните компоненти на автомобила влязат в контакт с кислород и дъждовна вода, възниква окисляване. Онези части от колата, които са постоянно изложени на влага, ръждата може да се започне да се образува дори за три-четири дни.
  • Сол: Пътната сол може да полепне по долната част на автомобила и да настъпи химическа реакция, водеща до ръжда.
  • Липса на поддръжка: Ако не поддържате правилно колата си, тогава има шансове за ръжда по превозното средство.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари