Как да шофирате в дъжд?

0
Застояла вода върху пътна настилка може бързо да доведе до аквапланинг
Застояла вода върху пътна настилка може бързо да доведе до аквапланинг

Застояла вода върху пътна настилка може бързо да доведе до аквапланинг

Дъждовният сезон у нас за съжаление вече причини и наводнения – в Берковица и Етрополе. Синоптиците прогнозират още поне 10 дни дъжд в голяма част от страната. Затова е важно да си припомните или научите важните правила, когато сте на път в дъждовно време.

Разбира се, правило номер едно е, ако не се налага, не сядайте зад волана, а останете у дома.

Фаровете

Тук правилото гласи – ако имате нужда от чистачките на предното стъкло, имате нужда и от включени фарове. Автоматичните настройки на светлините не винаги ще се активират при лоши метеорологични условия, така че зависи от вас да вземете разумно решение. Ако колата ви е оборудвана с дневни светлини вероятно ще трябва да включите и основните (късите). Точно както не бихте разчитали на тях (дневните) за нощно шофиране, така не трябва да разчитате на тях и при лошо време.

Освен това шофирането с включени фарове през всяка част от денонощието отдавна е задължително – не на габаритни светлини, не с включени фарове за мъгла, като заместител и не на някакви други светлини, с които сте „тунинговали“ колата си. Не на последно място – не с един работещ фар или само с един, който свети достатъчно силно!

Наводнени пътища

Шофирането през наводнени пътища изисква определени знания и допълнително внимание. Ако сте запознати с пътя, можете да прецените дълбочината на наводнението спрямо бордюра, но не забравяйте, че пътната настилка под водата може да се е разпаднала на дупки или пропадания, правейки пътя много по-опасен.

Ако попаднете на наводнен път – намалете. Карайте така, сякаш тръгвате по наклон, като поддържате оборотите на двигателя да „тиктакат“. Това ще предотврати навлизането на вода във вашия ауспух. Ако управлявате кола с автоматична скоростна кутия, ускорете леко, но контролирайте скоростта със спирачките. В случай, че се е образувал своеобразен водопад и водата пресича пътя – дори не се опитвайте да преминете!

Ако кола идва към вас, преди да сте навлезли в наводнения район, изключете двигателя и изчакайте носовата му вълна да премине (това е водата, която се оттласква от предната броня на колата). Водата може лесно да проникне през капака на автомобила и във всмукателните отвори (въздушния филтър), което бързо може да задави двигателя.

Аквапланинг

Карайте според условията. Застояла вода върху пътна настилка може бързо да доведе до аквапланинг. Ако водата стои в локви на пътната настилка, вашият автомобил е изложен на риск от аквапланинг (хидропланинг). Аквапланингът е мястото, където се образува воден клин пред гумата и я повдига от повърхността на пътя. Това се случва, когато протекторът не е в състояние да измести наличното количество вода.

За да възстановите сцеплението от аквапланинг, леко отпуснете педала на газта, хванете здраво волана и се уверете, че не правите внезапни движения с кормилото. Колата в крайна сметка ще възвърне сцеплението си, когато водата се отмие. В този ред на мисли идва и напомнянето да привикнете да държите волана на 14:50 (ако си представите, че воланът е часовник), а не долу ниско или високо горе.

Следваща дистанция

Това е техника за безопасност, при която следвате колата пред вас на разстояние. Всички притежаващи свидетелство за управление на МПС би следвало да знаят правилото за двете секунди: броите „хиляда и едно, хиляда и две“, докато колата отпред минава покрай неподвижен обект и ако я подминете, преди да сте приключили с броенето, вие сте твърде близо.

Но при трудни условия за шофиране всъщност трябва да приложите правилото за четирите секунди, за да отчетете намалената видимост и увеличения спирачен път. Ако наистина искате да сте в безопасност, изостанете още повече. Добре е да продължите да виждате колата отпред – силният дъжд наистина може да повлияе на видимостта, така че нека разстоянието да ви позволи да виждате задни светлини. Но не се насилвайте да задържате интервал от четири секунди, ако предпочитате да сте на пет или шест секунди разстояние. Още повече, че при влошена видимост ви отнема повече време докато разберете, че автомобилът пред вас намалява или спира. Всяка лека катастрофа е неприятна, а да я причините при пороен дъжд – не си струва.

Грижете се за колата си

И накрая поддържате колата си. Да, по-лесно е да се грижите за нея, ако имате гараж, но не всеки разполага с такъв. Във всички случаи проверете:

  • предното си стъкло за пукнатини ;
  • перата на чистачките;
  • работят ли правилно предните и задните светлини;
  • акумулатора за следи от корозия, нивата на електролита (ако е възможно) и кабелите/ клемите.

Гумите също са изключително важни. Те са единствената ви контактна точка с пътя, така че се уверете, че са без пукнатини и с не по - малко от 4 мм. дълбочина на протектора.

Какво трябва да знаете, ако имате електрическа кола?

Електрическите превозни средства имат добра хидроизолация около критичните си компоненти, но все пак трябва да избягвате да ги подлагате на изпитания. Въпреки че е добра идея да не смесвате електричество и вода, ако можете да го избегнете, електрическите превозни средства са водоустойчиви до известна степен. Батериите се доставят с рейтинг за защита от проникване (IP), който се отнася до нивото на защита на електрически корпус срещу прах и течности. Повечето са с класификация IP67, което означава, че батерията ще продължи да работи дори, ако е потопена в до един метър вода за максимум половин час.

Оборудването за безопасност, като системата за откриване на повреда, постоянно тества електрическите връзки между шасито на превозното средство и системата за високо напрежение, тъй като двете трябва да бъдат изолирани една от друга. Ако влязат в контакт, системата за заземяване ще изключи електрическото захранване, за да предотврати повреда.

Ако тази хидроизолация не сработи правилно, съществува риск от късо съединение на батерията и възникване на пожар. В този момент не можете да направите много, освен да се отдалечите от колата. Горяща или нагрята батерия отделя пари като сярна киселина, оксиди на въглерод, никел, литий, мед и кобалт – всички те са токсични за хората.

ШОФИРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО И НАЙ-ВАЖНОТО: ПРИ ДЪЖД НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА НАПОЛОВИНА СПРЯМО ОГРАНИЧЕНИЯТА!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари