5 фатални грешки при нощното шофиране

3
Дори незначителните дреболии, за които никой не обръщаме внимание през деня, могат да станат критични през нощта
Дори незначителните дреболии, за които никой не обръщаме внимание през деня, могат да станат критични през нощта

Фактът, че нощното шофиране има свои специфики, е известен на всеки зад волана – поне на теория.

На практика обаче повечето шофьори се движат и денем, и нощем по един и същ начин. Този стил на шофиране може да бъде фатален.

Дори незначителните дреболии, за които никой не обръщаме внимание през деня, могат да станат критични през нощта.

Една от най-честите грешки през нощта е да се пренебрегва чистотата на фаровете и предното стъкло. В града, където уличното осветление дава възможност да се вижда надалеч дори и в тъмното, идеалната чистота на фаровете и спирачните светлини не е толкова наложително. Но в извънградски условия, особено при влажно и дъждовно време, те бързо се замърсяват и това създава предпоставки за тежки ПТП. А просто трябва да избърсвате фаровете с кърпа от време на време.

Предното стъкло е важно да бъде почистено еднакво добре и отвън и отвътре. Отвън може с чистачките. Най-коварното замърсяване обаче е отвътре, където то се покрива с прозрачно през деня фолио. То започва да играе своята коварна роля през нощта, когато светлината на отсрещните автомобили попаднат върху предното стъкло, а замърсяването по вътрешната му страна сякаш спуска мъглива пелена пред очите на шофьора.

Сериозна грешка при нощното шофиране е да се взимат остри завои на висока скорост. Това е така защото фаровете светят по права линия и осветяват завоя най-накрая. А ако там има закъсала кола, паднал камък, дълбока дупка и какво ли не още, шофьорът просто няма да има време да реагира.  Ето защо, преди остър завой трябва да се намали сериозно скоростта и да сте готови за аварийно спиране.

Смъртоносна грешка на водача на лек автомобил е да се движи нощем по магистрала или многолентов път от дясната страна на голям камион.  Повечето шофьори на камиони имат големи проблеми с обзора на тази зони или са просто невнимателни и ако тръгнат да се престрояват вдясно резултат за движещата се там лека кола обикновено е фатален.

Голяма опасност при нощното шофиране е заслепяването от фаровете на отсрещните автомобили, пише auto.blitz.bg. Голяма грешка е да се опитате непрекъснато да пробивате с поглед този блясък. Опитни водача съветват да се прави нещо различно.

Ако насрещният поток автомобили е непрекъснат и няма край на заслепяването е най-добре да се прикриете зад голям камион и да карате плътно вдясно. Така огромната му каросерия ще ви скрие от насрещното заслепяване. И също толкова важно – в случай на катастрофа първият най-страшен удар ще поеме камионът.

Дългите светлини на отсрещните автомобили са особено неприятни, когато излизате на връхната точка на пътя след участък на изкачване. За да избегнете ксеноновото заслепяване в такива моменти, трябва да отместите погледа си вдясно, да присвиете клепачи и да намалите скоростта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари