Как да реагираме при катастрофа?

0
Ромуалдас Каминскас обясни стъпките, които трябва да следваме, за да не навредим на пострадалия
Ромуалдас Каминскас обясни стъпките, които трябва да следваме, за да не навредим на пострадалия Снимка: Bulgaria ON AIR / стоп кадър

Ромуалдас Каминскас обясни стъпките, които трябва да следваме, за да не навредим на пострадалия

Седмицата беше белязана от тежката катастрофа на булевард "Сливница", където двама младежи бяха блъснати и загинаха на място. Отново на преден план излиза въпросът как да окажем първа помощ при катастрофа

"Независимо дали сме свидетели или участници, трябва да се погрижим първо за личната си безопасност. Много хора пренебрегват това, че може да има опасност във всеки един момент, те да станат част от броя на пострадалите", обясни в Ромуалдас Каминскас от дирекция "Мениджмънт на бедствията" към БЧК.

След като сме обезопасили себе си, трябва да сложим светлоотразителна жилетка или някакви светли дрехи по нас.

"Следващата стъпка е преминаваме към обезопасяване на самия инцидент, като слагаме триъгълник. Ако нямаме, може да използваме всякакви подръчни средства, за да покажем, че на мястото има инцидент", допълни Каминскас.

След това е добре да огледаме автомобила, дали няма изтичане на гориво, пушек или нещо подобно.

"Това трябва да ни подсети, че ситуацията може да стане по-опасна и трябва да действаме изключително бързо. Първо оглеждаме колата, а не пътниците и пострадалите. Следващото нещо е оценка на ситуацията", подчерта гостът по Bulgaria ON AIR.

Пътник никога не се вади, освен ако ситуацията не налага това, като например, ако видим пушек от колата, или ако състоянието му изисква да бъде поставен в поза, в която не може да бъде поставен в колата. "При странично положение човек трябва да бъде изкаран на стабилна повърхност извън колата и по-възможност не до нея", допълни Каминскас.

Той каза, че ако не се налага, хубаво е човек да не се вади от превозното средство, защото, "който не е професионалист и не е минавал обучение по първа помощ, може да не види неща, които са индикатори, че ситуацията е по-тежка от това, което ние виждаме."

"Ако сме сами, обаждането на 112 трябва да е след оценка на ситуацията, за да знаем какви са нараняванията на пострадалите. Изцяло зависи от самия спасител, който оказва помощ. Ако сме повече души, е хубаво един от хората, които е там, да поеме ролята на координатор", уточни Каминскас.

Той е на мнение, че освен през опреснителни курсове, е хубаво хората да минат през практически знания.

"Да се опитат да го направят, да се мине през ръцете, да го видят с очите си. Ако сме в ситуацията - да знаем какво да направим. Ако нямаме възможност да го направим, може да се повика някой и да му се кажат стъпките какво да прави", каза още Каминскас.

"Колкото повече информационни кампании има, толкова по-добре. Ако пострадал си глътне езика, повечето тръгват да бъркат в устата. Това е техника, която повече от 40 години не се използва" подчерта гостът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари