Как да познаем истинската естествена кожа?

0
Има няколко начина да проверите естествеността на кожените дрехи и аксесоари
Има няколко начина да проверите естествеността на кожените дрехи и аксесоари

Има няколко начина да проверите естествеността на кожените дрехи и аксесоари

Лицевото покритие (мерея). Погледнете внимателно лицевата страна на кожата – тя се нарича „мерея“. Всяка кожа има своя природна мерея. Няма две еднакви кожи, защото няма две еднакви животни. Ако кожата е истинска, тогава ще се видят малки неравности, ухапвания от насекоми, драскотини, ожулвания и т. н., получени от животното. Това е нормално. Напротив, при изкуствената кожа шарката на мярката може да бъде абсолютно еднаква, равномерна, направена като по шаблон. Често при създаването на такава кожа се използват плочи за отпечатване на необходимия модел - но опитен кожар лесно ще долови измамата, пише Актуално.

Въобще, ценителите обичат, когато кожата е с богата, изразена мерея, с бръчки и гънки. На запад това се нарича full grain, „пълнозърнесто“ - т. е. лицето на кожата не е подложено на никаква обработка и е оставено така, както е в оригиналния си вид. Но често можете да намерите естествена кожа, при която предната част е шлифована, в резултат на което е станала гладка. Това също е истинска кожа, но с обработено лице.

Теглото. Оригиналното кожено изделие винаги има малко по-голямо тегло в сравнение с подобен аксесоар от изкуствен заместител.

Миризмата. Естественият материал има лек „кожен" аромат без всякакви примеси. Производителите на висококачествена изкуствена кожа обаче са се научили да имитират тази миризма и затова по този начин може да се различи само ясен фалшификат.

Топлинно въздействие. Истинската кожа от докосването на ръцете бързо се затопля. Това е основната разлика, защото синтетичната кожа е „безжизнена“ и студена на допир.

Текстурата. Заместителят на кожата има по-твърда, „пластмасова" текстура и сравнително гладка повърхност - докато естествената кожа е доста еластична, има неравна повърхност и бързо се възстановява от деформация.

Еластичност. Най-надеждният тест за проверка на естествена кожа е тестът за огъване и еластичност. Ако силно огънете естествената кожа или я натиснете с пръст, ще остане бръчка - но кожата ще се върне в първоначалното си положение дори при силно огъване. Малките бръчки няма да се виждат. При изкуствената кожа е точно обратното.

При всяко огъване ще останат микропукнатини, а при силно - вдлъбнатини, разкъсвания, гънки, които няма да изчезнат с времето. Това се дължи на факта, че естествената кожа в състава си има естествени компоненти, които позволяват на материала да се върне в първоначалното си положение след натоварване. Изкуствената кожа няма такива съставки. Затова изделията от изкуствена кожа са краткотрайни, след известно време кожата се разкъсва - за разлика от естествената която и след 5-10 години не губи своята привлекателност.

Визуална оценка. Ако внимателно разгледате повърхността на кожения аксесоар, можете да откриете малки пори и фини линии - сигурен признак за „естественост". Кожата на всяко животно е покрита с козина, вълна или четина и след отстраняването им остават тези пори.

Излагане на влага. Ако естествената кожа се навлажни малко, тя ще поеме вода и ще потъмнее, докато от изкуствената течността просто се оттича.

Шевовете. Аксесоарът, изработен от синтетични материали, има почти идеална гладкост по шевовете. Тези по естествената кожа обикновено са леко груби.

Механично въздействие. Този метод също с висока степен на вероятност ви позволява да определите "естествеността" на материала. Може, например, да постържете с нокът. Върху повърхността на естествената кожа ще остане своеобразна бръчка. По качествената изкуствена кожа няма да остане нищо. От некачествената просто ще се остърже горният слой.

Проверка с огън. Този метод не е много популярен, но гарантирано показва качеството на материала. Изкуствената и естествената кожа се държат различно при запалване. Истинската кожа не гори, може само леко да се деформира на среза. Синтетичната кожа гори доста „енергично“ и се топи, оставяйки характерна миризма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари