Как да отговаряме, когато детето се държи неуважително

0
Не е изненадващо, че децата понякога са недоволни или ядосани
Не е изненадващо, че децата понякога са недоволни или ядосани

Не е изненадващо, че децата понякога са недоволни или ядосани

Детската възраст е изпълнена с емоции, както положителни, така и отрицателни. Не е изненадващо, че децата понякога са недоволни или ядосани. В тези моменти те могат да кажат неща, които да ни накарат да се почувстваме наранени или разстроени.

Как да реагираме правилно на тези типични детски реплики?

Не искам сега, ще го направя по-късно

Това е една от най-често срещаните реплики от деца. В този случай е важно да бъдем последователни и да се придържаме към правилата. Ако детето не изпълни задължението си, то трябва да има някакви последствия, пише МАМА 24.

Отговор: Добре, това звучи чудесно. Но дотогава няма да използваш телефона и компютъра си.

Няма значение

Тази реплика често се използва, за да се избегне отговорност. В този случай е важно да не се поддаваме на провокацията и да продължим да настояваме за отговор.

Отговор: Не казвайте нищо, а просто замълчете и отминете. Вече сте "спечелили" спора.

Спри да ми казваш какво да правя

Това е израз на желание за независимост. В този случай е важно да обясним на детето, че правилата са необходими, за да се живее в мир и хармония.

Отговор: Знам, че няма как да ти кажа какво да правиш, но мога да ти кажа, че ако не спазваш правилата, ще има рестрикции.

Остави ме сам/а

Това е начин на детето да покаже, че се нуждае от пространство. В този случай е важно да уважаваме личния му свят.

Отговор: Не е необходимо да говорим за това сега. Но няма и да използваш компютъра си, докато не разрешим този казус.

Ти не ме обичаш

Тази реплика може да бъде много болезнена за родителя. В този случай е важно да обясним на детето, че любовта не е свързана с това да се прави всичко, което то иска.

Отговор: Не става въпрос за любов. Става въпрос за правилата, които имаме в нашето семейство, от което ти си важна част.

Във всички случаи е важно да бъдем спокойни и да говорим без крясъци и напрежение в гласа. По този начин ще бъдем по-респектирани родители и ще помогнем на детето да се научи да изразява емоциите си по здравословен начин.

Важно е да се отбележи, че няма правилен или грешен отговор на този въпрос. Зависи изцяло от личното ви усещане и преценка. Целта не е да получите извинение, колкото да се каже, че е направено, а детето да го мисли и чувства наистина. Само тогава би имало реален смисъл от него. Ако то само не почувства, че трябва да се извини, не го притискайте. В същото време, в момент, в който е спокойно, не забравяйте да му казвате колко е важно човек да може да осъзнава грешките си и няма нищо срамно да се извини за тях. Давайте и примери.

Ето няколко съвета за това как да се справите с типични детски реплики:

  • Бъдете последователни. Ако имате правила, се придържайте към тях. Децата се нуждаят от сигурност и усещане за предвидимост.
  • Не се поддавайте на провокации. Ако детето ви каже нещо обидно, не се заяждайте с него. Просто го игнорирайте.
  • Обяснете на детето си защо се държат по определен начин. Помогнете му да разбере емоциите си и да намери начини да се справи с тях по здравословен начин.
  • Бъдете търпеливи. Отглеждането на дете е предизвикателство. Не очаквайте, че ще се промени за една нощ.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Lora
    Точно така,играят наказания и шамари,и ще влезе в пьтя,иначе като порасне вие ще ядете бой!
  • 4
    2
    234234
    без да имам деца ми е ясен отговора - вземаш му всичко що му е ценно и го заключваш някъде и го караш да изпълнява задачи за да си получи нещата - ще чисти, ще мие, ще си затваря устата и ако иска да си има ценните боклуци, ще продължава да изпълнява задълженият редовно.. и като поиска нещо ново, пак по същия начин - ще помага вкъщи със задачи на родителите, баби/дядовци и ще си "изработи" парите за новото нещо
  • 5
    1
    Аха
    Шамар и наказание когато е необходимо! Без децата ясно да разберат кое е позволено и кое не, много скоро ще си имаме поколение от хора с престъпна мисъл. Само погледнете какво става около нас последните години. Това са хора които не знаят какво какво означава думата наказание!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари