Как да направите туршия като професионалист

0
Десет съвета за приготвяне на туршии
Десет съвета за приготвяне на туршии

Ако търсите лесен начин да запазите зеленчуците, ето 10 съвета, които ще ви помогнат да ги мариновате като професионалист

Можете да мариновате почти всичко: артишок, карфиол, боб, цвекло, патладжан, чесън, лук - ограничени сте само от пространството, с което разполагате, за да ги съхранявате. Независимо дали сте начинаещ в мариноването или имате богат опит в това и сте готови да експериментирате с уникални вкусове и рецепти, следващите съвети за мариноване ще ви помогнат да започнете!

10 съвета за мариноване

Използвайте правилния оцет
Оцетът трябва да има съдържание на оцетна киселина 5 процента (или повече). Високото съдържание на киселина е необходимо за безопасно и дългосрочно съхранение. Най-често се използва дестилиран бял оцет (или обикновен бял оцет): той е прозрачен и няма да промени цвета на зеленчуците в рецептата. Не разреждайте оцета, освен ако в рецептата не се изисква добавянето на вода. Някои зеленчуци, като например лукът, се нуждаят от разтвор с по-висока концентрация на оцет, отколкото други, така че не смесвайте зеленчуците. Ябълковият оцет, малцовият оцет и виненият оцет могат да се използват, стига да имат 5 процента оцетна киселина. Така наречените "салатни" оцети обикновено нямат достатъчно киселина, затова ги избягвайте.

Изберете подходящата сол за мариноване
Солта е другата ключова съставка при мариноването - тя също така помага да се предотврати унищожаването на храната от вредни бактерии. При приготвянето на туршии използвайте чист натриев хлорид. Трапезната сол обикновено съдържа йод и антислепващи вещества (които помагат за лесното изсипване на солта). Макар че трапезната сол може да се използва за мариноване, допълнителните съставки могат да доведат до мътни или обезцветени туршии. Вместо това купете сол за мариноване или консервиране. Допълнителното предимство на солта за мариноване е, че тя е дребнозърнеста и се разтваря лесно. Може да се използва и кошерна сол. Други соли, като морска сол или сол на люспи, имат различни размери на зърната, така че не са взаимозаменяеми в рецептите. Ако измервате по тегло, а не по обем, може да успеете да достигнете до правилното количество, но е по-лесно да използвате солта, която е посочена в рецептата.

Има значение каква вода използвате
Твърдата вода понякога обезцветява туршиите. За да омекотите водата, първо я преварете и след това я оставете да престои 24 часа. Отделете всички отлагания и след това я използвайте. Може да се използва и дестилирана вода.

Избор на захар
Захарта често се използва при мариноване, особено в сладките рецепти. Не заменяйте захарта или не използвайте алтернативен подсладител, освен ако в рецептата не е посочено, че това е безопасно. В интернет има много готварски книги и рецепти за туршии и консерви без захар; използвайте ги, ако искате да избегнете рафинираната захар.

Спазвайте инструкциите!
Никога не променяйте рецептите; не удвоявайте и не заменяйте съставки. Това може да повлияе на вкуса на туршиите или да увеличи риска от разваляне. Ако дадена рецепта не ви допада, намерете друга, в която да използвате съставките, с които разполагате.

Правилна обработка
За да се съхраняват правилно, туршиите трябва да се обработват в съд за консервиране с вряла вода. По този начин се елиминират всички бактерии, които остават след приготвянето на туршиите, както и се предотвратяват вредните дрожди и плесени. Не искате да се заразите с ботулизъм от вашата храна! Преработвайте за времето, посочено в рецептата, и го коригирайте в зависимост от надморската височина на вашето местоположение. Ако не искате да обработвате туршиите си, не забравяйте да ги съхранявате в хладилник и да ги консумирате в рамките на няколко седмици.

Използване на вар
Тя може да спомогне за по-хрупкави туршии, но трябва да се използва само ако рецептата го изисква. Внимателно следвайте инструкциите за използване на вар. Тя трябва да се изплакне няколко пъти, преди туршиите да са готови за поставяне в буркани. Хрупкави туршии без използване на вар се постигат, като се събират качествени зеленчуци, берат се при ниски температури и се обработват веднага.

Използвайте качествени зеленчуци
За мариноване трябва да се използват само най-пресните плодове и зеленчуци, за да се осигури качествен продукт. Избирайте пресни, твърди и непокътнати зеленчуци.

Пропуснете дегустацията
Ако забележите разваляне на туршията по време на съхранение, веднага я изхвърлете. Не правете дегустация.

Игра на изчакване
За най-добри резултати оставете новите туршии да престоят една или две седмици, преди да ги консумирате - може да е трудно да се въздържите, но периодът на изчакване засилва вкуса им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари