Как да хванете шоколадов тен без да изгорите

1
Не са ви нужни скъпи лосиони против изгаряне, а тези растителните масла
Не са ви нужни скъпи лосиони против изгаряне, а тези растителните масла

Бели, бели, слънце не видели. С това мото кандидат-отпускарите стягат куфарите за морето.

Тръгнали на лов за слънце, всички се снабдяват с подходящото снаряжение. Това освен нови бански и джапанки включва и слънцезащитните масла. Но как да хванем полезен тен за ден, без да се охарчваме за скъпи мазила?

Растителните масла се оказаха най-ефикасният и евтин метод за придобиване на шоколадов тен. Бихте могли да ги намерите по аптеките между 3 и 10 лева за около 100 милилитра. Те се добавят към кремове, тоалетни млека, балсами, шампоани, за да подобрят качествата им.

Кокосовото масло може да използвате в чист вид или да смесите с готови слънцезащитни кремове. За по- добър ефект го нанесете 20 минути преди да се изложите на слънце. То съдържа естествен защитен фактор. Действа охлаждащо върху кожата и я възстановява Успокоява невродермита, от който страдат понякога малките деца. Предимството му още е, че попива много бързо в кожата и в същото време е водоустойчиво. Дори да влизате често във водата, то няма да се отмие. Добър избор е при суха и раздразнена кожа.

Кокосовото масло е необходимо да се купува от аптеката, а не от супермаркета. За хранителни цели съществува “Палмин”, който се произвежда от него чрез силно загряване. Така се гарантира дългосрочна трайност. За да угодите на кожата си обаче, е необходимо да използвате само натуралното масло, което се загрява съвсем леко при производството.

Сусамовото масло също е известен еликсир за красота. Въпреки че има много нисък слънцезащитен фактор - 2, е много подходящо за плажа. Може да го използвате, но само ако вече имате тен или пък сте с по-мургава кожа. В този случай маслото ще ви предаде златист загар на кожата, на който ще ви завидят колегите в работата.

Източната медицина пък твърди, че забавяло стареенето на клетките. Маслото от карите, което се получава от плодовете на африканско дърво, също има естествен слънцезащитен фактор. Най-скъпите козметични компании го използват като главна съставка в продуктите си. То попива много бързо в кожата, без да оставя повърхностно омазняване. Като всички други масла при температури под 25 градуса то e в твърдо състояние. Но щом го нанесете върху кожата, се топи.

Най-разпространеното е какаовото масло. То се продава на кубчета, приличащи на сапун. Може да го намерите в специализирани аптеки или биомагазини. Намазано върху кожата, оставя малки блестящи частици. Така че освен на плажа е много подходящо и за вечерно парти. Какаовите флавоноиди катехин и епикатехин повишават устойчивостта на кожата и когато се приемат вътрешно. Това е доказано с научни изследвания. За да хванем хубав тен, е добре да хапваме натурален шоколад или да пием какао

Тези и други масла са неизменни съставки на слънцезащитните лосиони от натуралната козметика. В нея производителите слагат още екстракт от бадем, ший, жожоба, фъстъци и дори зехтин. Ако не бихте могли да си позволите скъпа биокозметика, добавете няколко капки от любимото масло в млякото срещу слънце, което ползвате.

ЕКСПЕРТЪТ: Цинк помага при алергия Може ли да задържим хубавия летен тен с помощта на храната? Да, категоричен е експертът по хранене от Берлин Свен-Давид Мюлер. Две вещества са най-важни от тази гледна точка - ликопен (домати) и бетакаротин (моркови и спанак).

Достатъчни са 200 мл доматен сок или 2-3 моркова и след 2-3 седмици кожата става по-устойчива на слънчево изгаряне, а тенът държи по-дълго. Антиоксидантите (витаминр А и Е) 25.07.2017 г.  помагат срещу възможни възпаления на зачервената кожа.

Калций, цинк и омега 3 мастни киселини пък пазят от слънчева алергия. Те блокират вредното въздействие върху кожата на UV лъчите и на свободните радикали. При по-дълъг престой на слънце обаче непременно ползвайте защитен лосион, съветва Мюлер. Хора, които лесно изгарят или получават обрив от слънцето, може да приемат допълнително цинк - - 500 мг дневно в продължение на няколко седмици. В естествен вид могат да си го набавят от морските дарове, говеждото и черния дроб. Когато ходим на плаж, трябва да пием повече течности, и то преди да сме усетили жажда. Най-подходящи са минералната вода и натуралните плодови сокове

Източник: За Жената.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари