Кадри от София прайд

1
Това е празник на любовта и равнопоставеността, казват участниците
Това е празник на любовта и равнопоставеността, казват участниците Видео: БГНЕС

 

Много цвят и музика съпътстват откриването на 11-ото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) Sofia Pride 2018, предаде БГНЕС.

Лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) в България са невидими за закона и това поражда правен вакуум, в който попадат нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората. Наред с липсата на правна защита и признаване на редица техни права, страхът от отхвърляне и срамът от другостта все още съществуват и принуждават много ЛГБТИ хора да живеят двоен живот, като прикриват идентичността и личния си живот от семейство, колеги и приятели. Мисията на София Прайд е ЛГБТИ хората да водят достоен живот и да изразяват себе си открито, наравно с всички останали. Организаторите на прайда вярват в силата на диалога, както и че София Прайд е ценна възможност една иначе невидима общност да комуникира с обществото по своите въпроси. 

Прайдът го има поради същите причини, поради които го има навсякъде, за да отправи едно позитивно съобщение на обществеността, че ние сме тук, различни сме. И това не е лошо, ние не искаме различието да се отрича, напротив, искаме да се приеме и че не сме по-различни в никое останало отношение. Ние може да сме лекари, зъболекари, продавачи в магазина, шофьори, но нашето различие не ни прави по-малко хора, каза Радослав Стоянов от БХК. Той посочи, че 24 посолства подкрепят прайда тази година.

Миналата година прайдът събрал над 3 000 души, по думите му, а тази се надяват да дойдат към 4 000 души, въпреки времето.

Това е нашия празник, на всички различни. Въпреки, че различни са всички хора така или иначе, тъй че всички са поканени да се забавляваме, да се радваме, да празнуваме с една дума”, казва Лайла. Прайдът за Марио е един празник на любовта. „Като любовта има много измерения и много видове, и конкретно прайдът празнува всичките видове любов, които съществуват”, каза младият мъж. „София има нужда от такова цветно празненство, парти и навсякъде по света в нормалните и цивилизованите държави се провежда това празненство”, каза Светослава, а майки й иска да допълни, че много й харесва организацията.

Откриване на София Прайд 2018 и начало на музикалната програма е промотирано с участието на Рут Колева, Иво Димчев, Михаела Филева, Танцуваща София, Yambadon, Spice Girls Tribute, Jennifer Benediction, Dead Man’s Hat Live.

Дошли сме да подкрепим всички млади хора, които по някакъв начин нямат възможността да бъдат изцяло себе си. Ние тук по един цветен, забавен начин искаме да покажем своята подкрепа към тях”, казаха от Benediction.

Тази година София Прайд поставя фокус върху темата за любовта – съкровената любов, споделената и несподелената любов, любовта като дълг, любовта към децата, любовта към родителите, любовта към самите нас, любовта, която плаши, и любовта, която ни дава сили, любовта, която законът зачита, и любовта, която остава извън закона.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари