Кадри от катастрофата на пътя Русе - Бяла

3
Шофьор без книжка се заби в ТИР
Шофьор без книжка се заби в ТИР Видео: Русе Медиа

Който откаже да даде кръвна проба за алкохол на пътя, ще бъде задължен да се подложи на тест с нов апарат в полицията.

Това съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ в Русе главен инспектор Михаил Манов. Апаратът „Алкотест 7110” вече е доставен в ОД на МВР, но все още не е пуснат в действие, тъй като върви обучение на служителите, които ще работят с него.

Новата техника ще отчита нивото на алкохол в кръвта, а данните ще се използват като доказателство след новата наредба на МВР, влязла в сила от 1 юли. Устройството е изключително прецизно, водачите ще правят по две проби, а резултатите ще излизат като фиш. Тъй като апаратът работи на ток, няма да бъде мобилен, а ще стои в областната дирекция и в районните управления по места.

На практика шофьорите ще продължават да се тестват с традиционния дрегер на пътя, но ако не са съгласни с показанията, могат да минат и проверка с новия уред. Ако показанията им са под 1,2 промила, това е пожелателно, но ако са над тази граница и откажат кръвна проба, ще бъдат водени принудително в полицейското управление.

Ако апаратът вече работеше, би трябвало на него да бъде тестван участникът в снощната катастрофа на Мойсев баир, където лек автомобил „Опел“ се е блъснал в товарен автомобил. Колата е навлязла в насрещната лента и се е ударила с предната си лява част странично в полуремаркето на камиона, след което е аварирала на банкета.

В резултат на удара е пострадал  водачът на лекия автомобил, 40-годишен мъж от Левски. При извършената проверка се е оказало, че той е неправоспособен водач. Отказал е да бъде изпробван за алкохол и му е издаден талон за медицинско изследване. Той е откаран с фрактура на бедро в болница. Пробата за алкохол на водача на ТИР-а е била отрицателна.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари