Кадри от факелното шествие в памет на Апостола в Русе

1

С панихида и факелно шествие бе почетена паметта на Апостола на Свободата Васил Левски в Русе.

Организатори на традиционните прояви бяха местната структура на ВМРО и младежите от "Велика България", пише Топ новини.

Поменът беше извършен в църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Русе. След това десетки "воеводи“ се събраха на площад "Хан Кубрат“, откъдето потеглиха със запалени факли, български знамена и транспарант с образа на Васил Левски към Паметника на Свободата.

През цялото време те сканцираха патриотични лозунги, както и напомнящия днешната годишнина "Героите не умират“.

Пред монумента те направиха кратко честване, по време на което беше поднесен венец, а народният представител от Патриотичен фронт Искрен Веселинов говори за борбата и саможертвата на предците ни за свободата на отечеството и прогонването на турския поробител от него.

На присъстващите бяха раздедени двустранни картички с българския трикольор и образа на Левски от едната страна, а от друга – с кратка информация за великия българин, обесен преди 143 години и снимката му в униформата на българската легия.

Картичките са дело на младежката организация "Велика България", която изготви и раздаде днес по-рано на русенци 700 от тях.

След края на митинга факлите бяха загасени, а членовете и симпатизантите на ВМРО се отправиха към клуба на партията, където новоприетите положиха клетва.

Припомняме, че по-рано днес се състоя възпоменателна церемония за отбелязване 143 години от смъртта на Апостола на Свободата в Аулата на СОУ "Васил Левски" в Русе.

Утре пък Русе отбелязва 138 години от Освобождението си от турско робство. На 20-ти февруари 1878 г. в града влиза Първи батальон на 138-ми пехотен Болховски полк от освободителната руска армия, а след него и генерал Едуард Иванович Тотлебен с целия си щаб.

Руските освободители са посрещнати възторжено от благодарното българско население на Русе.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари