Къде отиде трилионът долара, които САЩ вложиха във войната в Афганистан

0
Швейцарският вестник Neue Zürcher Zeitung прави опит да намери отговор на този въпрос в редакционна статия
Швейцарският вестник Neue Zürcher Zeitung прави опит да намери отговор на този въпрос в редакционна статия

Какво се случи с трилиона долара, които САЩ инвестираха във войната в Афганистан?

Швейцарският вестник Neue Zürcher Zeitung прави опит да намери отговор на този въпрос в редакционна статия, според която много пари са инвестирани във войната, но сравнително малко във възстановяването на страната. Милиарди долари са пропилени. В резултат от това, след заминаването на американците, в Афганистан ще има много малък ефект от вложените огромни средства, подчертава вестникът.

След близо 20-годишна война талибаните отново поеха контрола над Афганистан. Планът на Джордж Буш и правителството му да превърнат Афганистан в демократична правова държава се провали. От него сега са останали само около 240 хиляди жертви и огромна сметка за плащане от американските данъкоплатци, подчертава авторът на статията, цитиран от агенция Фокус.

Според данните на специалния Генерален инспектор за възстановяването на Афганистан войната вече е струвала на американците почти 1 трилион долара. По-голямата част от тази сума (837 млрд. долара) е похарчена за войната, докато само 133 млрд. долара са декларирани като разходи за възстановяване на държавата.

Въпреки това, дори от разходите за възстановяване, значителна част е похарчена за безопасност. Около 89 млрд. долара са заделени за обучение на афганистански войници, борба с трафика на наркотици и поддържане на мира. Около 36,3 млрд. долара са насочени за развитието на страната - инфраструктурни проекти, социални програми и здравна система. Част от тези пари са отишли и за борба с наркотрафика.

„Разходите на правителството на САЩ за проекти за хуманитарна помощ бяха ограничени до 4,2 милиарда долара“, пише швейцарският вестник. Приблизително 16 милиарда долара са оперативни разходи, като например осигуряване на посолството и неговия персонал или надзор върху изпълнението на програмата.

През годините Генералният инспектор постоянно установява факти на разхищение или злоупотреба със средства. Разследващата платформа ProPublica е събрала доклади от надзорната агенция, която разследва разхищаването, измамите или злоупотребата с парите на данъкоплатците. Например в доклад на генералния инспектор от 2015 г. беше установено, че въпреки 8,2 милиарда долара, които САЩ изразходват за борба с трафика на наркотици в Афганистан, тази страна все още е най-големият производител на опиум в света. Бизнесът около маковия сок, от който се произвежда хероин, се счита за втория по важност клон на афганистанската икономика след военната сфера, пише Neue Zürcher Zeitung.

Освен допълнително похарчените 700 милиона долара, нищо не се е променило в тази ситуация, посочва вестникът. Според експерти талибаните са контролирали над 60% от производството на опиум още преди завземането на властта. Сега, когато движението ръководи цялата страна, талибаните стоят зад 85% от световното производство на опиум.

Други скъпи американски проекти също са се провалили, посочва ProPublica. 2 милиарда долара са инвестирани в изграждането на пътища, които афганистанците не можеха да поддържат в добро състояние поради липса на средства и технически възможности. 660 милиона долара са похарчени за бронирани превозни средства, но афганистанците не са достатъчно обучени за тяхната поддръжка и ремонт.

Усилията на американците в Афганистан все пак не са напразни, признава швейцарският вестник. Те са положили много усилия, например в областта на обучението на афганистански деца, особено момичета. Агенцията на САЩ за международно развитие USAID е инвестирала около 1,3 милиарда долара в образователни проекти и по-специално в създаване на учебници, стипендии и подготвителни курсове за момичета или в общото подобряване на образователната система.

След влизането на американците в страната процентът на посещаемост на училище се е увеличил значително. Въпреки това остава значителна разлика между момчета и момичета, отбелязва вестникът. След като талибаните завзеха властта през 1996 г., само 40% от момчетата и на практика нулев процент от момичетата бяха записани в училище. За сравнение, в Южна Азия през 2001 г. средно 90% от момчетата и момичетата са били записани в училище.

Други показатели като детската смъртност и продължителността на живота също са се подобрили по време на американското присъствие в страната. Тези тенденции обаче бяха забелязани още преди влизането на САЩ в Афганистан. Други положителни събития, като например растежа на БВП, е малко вероятно да бъдат устойчиви, тъй като икономиката на Афганистан зависи от военната индустрия и дотациите, прогнозира швейцарският вестник. През последните години нивото на бедност в страната се е увеличило и остава високо.

Според изданието боевете в Близкия изток ще доведат до значителни последващи разходи за САЩ. Според американския университет Браун всички военни операции след атентатите от 11 септември, включително войната в Ирак и антитерористичните мисии в други страни, струват на американските данъкоплатци около 6,4 трилиона долара.

Ще струва много и, например, изплащането на лихвите по трилионите, похарчени за бойните действия. Според експерти тази сума ще бъде около 925 милиарда долара. Медицинското обслужване на ветерани в бъдеще ще струва поне още трилион долара.

След като талибаните завзеха властта, може да се каже, че афганистанските въоръжени сили, за чието обучение са изразходвани много значителни средства, трябваше да признаят поражението си в рекордно кратко време. Корупцията, лошото управление и липсата на боен дух са само част от причините, поради които инвестираните пари не са донесли очаквания успех. Много проекти за възстановяване на Афганистан обаче също не се изплатиха. Ефектът от присъствието на САЩ в страната вероятно е бил неустойчив в много области, заключава Neue Zürcher Zeitung.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари