Кабинетът спешно се застрахова срещу дела в съда в Страсбург

0
България е уведомила съда по правата на човека, че сме в извънредно положение в опит бъдещи жалби да не бъдат разглеждани и уважавани
България е уведомила съда по правата на човека, че сме в извънредно положение в опит бъдещи жалби да не бъдат разглеждани и уважавани Видео: bTV

Правителството е направило опит спешно да се застрахова срещу евентуални бъдещи дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Това стана ясно от участието на провосъдния министър Данаил Кирилов в предаването "Лице в лице" по bTV.

Той обяви, че България е уведомила съда, че страната е в извънредно положение, че е взела съответните мерки и по този начин дерогира - обявява, че няма да е част от определени норми от конвенцията за времето, в което е в това положение. Той не каза за кои точно ограничения на права е съобщила България.

"Подписал съм нотификационно писмо до Европейския съд по правата на човека за временна дерогация при извънредно положение, за да обосновем пред Европейския съд какви действия сме предприели. А последицата е, че голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат разгледани", каза министърът.

Това е процедура, която е възможна и валидна за всяка държава, която е страна по конвенцията и която признава Европейския съд, смята правителството Кирилов. По този начин то се надявало съдът не само да не признава много от евентуални бъдещи жалби срещу временнитe ограничения на правата, но и изобщо да не ги разглежда.

През последните много години България е една от най-често съдените и осъжданите страни от съда в Страсбург по жалби на нейни граждани за нарушаване на човешки права.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари