Кабинетът "Петков" ще изпраща директно сигнали на Кьовеши без посредничеството на Гешев

0
Аз искам да направя нови отношения между Eвропейската прокуратура и МС, обяви премиерът
Аз искам да направя нови отношения между Eвропейската прокуратура и МС, обяви премиерът Снимка: БГНЕС

Правителството ще изпраща сигнали за потенциални злоупотреби с европейски средства директно без посредници до Европейската прокуратура.

Това обяви в петък в Министерски съвет премиерът Кирил Петков, предава Mediapool.bg.

“Министерски съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура, така че сигнали от МС, ще ходят директно към Европейската прокуратура, без да трябва да има други посредници”, каза Петков в отговор на журналистически въпрос и направи уточнението, че смятал да обяви официално новината идната седмица.

"Аз искам да направя нови отношения между Eвропейската прокуратура и МС, ще имаме възможността да няма посредници за информацията, за да можем най-експедитивно да пращаме сигнали, които са свързани с корупция с европейски средства”, добави още премиерът.

Към момента единственият начин определено производство да достигне до европейската прокуратура е то да бъде изпратен от държавното обвинение.

В края на ноември стана ясно, че европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала да получава сигнали директно от МВР и агенция "Митници" без връзката с тези институции да минава през Върховната касационна прокуратура. Тогава стана ясно, че България ще нотифицира и тези две структури и контактът между тях и европейската прокуратура занапред ще е директен.

"След нотификацията ръководената от г-жа Лаура Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура. За подобно действие настоя европейският главен прокурор г-жа Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията", пишеше в съобщението им.

Обяснението е, че така ще има по-активно подаване на сигнали, за каквото е настояла европейският главен прокурор. Освен това МВР и митниците ще функционират и като звена, които могат да препращат материали, дадени от други държавни структури.

"Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи на Република България, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност", посочиха тогава от правосъдното министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Мунчо
    Ало, Каскета! Дърпат ти килимчето изпод краката! Ех, колко просто парче си!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари