Кабинетът най-сетне пуска безвъзмездни пари за бизнеса

9
Малки и микрофирми може да кандидатстват за помощ до 10 000 лв.
Малки и микрофирми може да кандидатстват за помощ до 10 000 лв. Снимка: БГНЕС

Кабинетът пусна първите безвъзмездни помощи за закъсали от коронакризата фирми.

Общо 173 млн. лв. ще бъдат предоставени като грантове на малки и микрофирми, които са регистрирали спад с минимум 20% в своя оборот през този април спрямо същия месец на 2019 г. Те ще получат безвъзмездно суми от 3 000 до 10 000 хиляди лева. С  тях ще могат да покрият най-неотложните си нужди,  като наем, консумативи, суровини, разходи за заплати и други разходи за оборотни средства.

Досега обявените антикризисни мерки, с изключение на субсидията, покриваща 60% от заплатите на работниците, бяха  единствено за отпускане на кредити при облекчени условия, пише вестник СЕГА.

Средствата за безвъзмездната помощ идват от европрограмата "Иновации и конкурентоспособност“, а проектът е наречен „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. За грантовете ще може да се кандидатства от 11 май.

Преди седмица от Българската асоциация на консултантите по европейските проекти разкритикуваха условията на схемата, като заявиха, че процедурата за кандидатстване е прекалено сложна и малките и микропредприятия няма да се справят.

От Министерството на икономиката, което управлява програмата "Иновации и конкурентоспособност", обаче твърдят, че кандидатстването ще се извършва изцяло електронно чрез системата ИСУН 2020 при максимално облекчена административна процедура. Ще бъде необходимо единствено попълването на основни данни, размер на исканото финансиране, както и фирмената банкова сметка и деклариране на данни, се посочва в съобщението. Всички проверки ще се извършват от управляващия орган на програмата по служебен път. Освен това за по-голяма информираност, преди обявяване на процедурата ще се публикуват указания и видео разяснения за попълване на формуляра за кандидатстване и подаване на проектните предложения.

Достъп до безвъзмездното финансиране ще имат фирмите от всички икономически сектори без тези, които се подкрепят от Програмата за развитие на селските райони. 

За да осигури парите за микрокредитите на закъсали от коронавируса фирми, икономическото министерство поиска разрешение от Брюксел за прехвърляне на средства от едни схеми на програмата "Иновации и конкурентоспособност" в други. Ведомството съобщи вчера, че се прекратява процедурите по "Стимулиране на внедряване на иновации от съществуващи предприятия" и по "Създаване и развитие на Регионални иновационни центрове". Бюджетът на първата схема бе 117.349 члн. лв., а на втората - 115.646 млн. лв. За тези две схеми ще търси възможности за реализирането им в рамките на евросредствата от новия програмен период - 2021-2027 г., обещават от икономическото министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари