Кабинетът извади прашка срещу взрива на Covid

0
Ресторантите и моловете остават отворени, само гимназиалния курс минава онлайн, затварят се клубове и барове
Ресторантите и моловете остават отворени, само гимназиалния курс минава онлайн, затварят се клубове и барове

Ресторантите и моловете остават отворени, само гимназиалния курс минава онлайн, затварят се клубове и барове

Правителството посрещна началото на изключително острата част от епидемията с леки мерки, които с голяма степен на вероятност няма да намалят ръста на заразените. След като във вторник дневният брой на починалите стигна 40, а регистрираните заразени - 2300, със заповед на здравния министър за две седмици, считано от 29 октомври, четвъртък се преустановяват присъствените учебни занимания в гимназиалния курс на обучение и университетите, пише Капитал.

Учениците от началните класове, обаче, ще продължат да ходят на училище, да посещават занимални и извънкласни занимания.

Със заповедта се затварят нощните заведения в цялата страна, а не само в градовете с най-висока заболеваемост. За две седмици спират организираните екскурзии и груповите посещения на туристически обекти.

В същото време болниците изнемогват от резкия прилив заразени пациенти, а здравните власти подготвят отделения за лечение на коронавирус във всички възможни клиники.

Мерки в заведенията и магазините

В ресторантите и кафенетата трябва да бъде осигурена дистанция от един метър и половина между облегалките на най-близко разположените столове на две съседни маси. Няма да се допуска и събирането на повече от шест души на една маса.

В магазините, както и в административните сгради трябва да се създаде организация, според която не трябва да се допуска повече от един човек на три квадратни метра.

На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито ще бъде осигурено еднопосочно движение и дистанция от метър и половина между посетителите. Независимо дали пазарът е на открито, всички клиенти трябва да са с маски.

Конференции до 30 души

Конгреси, конференции и семинари, както и други мероприятия на закрито ще се допускат само при участието на не повече от 30 души.

Театрите, кината и концертните зали остават отворени при заетост на местата до 30%.

Спортните събития на закрито ще се провеждат без публика. В заповедта има и изключение, което се отнася до международния турнир по тенис Sofia Open 2020, на който зрителите ще се настаняват през две седалки.

Последното е и добра илюстрация за обърканата политика на правителството през последните месеци, която доведе до сегашната ситуация, в която здравната система е на ръба на сериозен колапс. Миналата седмица шефът на клиниката по кардиология в Александровска болница разказа как там са преоборудвали реанимацията в ковид-реанимация. Процесът е бил приключен във вторник вечерта, а до сряда на обяд са били заети всички 20 легла. Една от най-големите български болници - "Пирогов" в момента практически насила е принудена да се превърне в ковид-болница. Една след друга затварят ключови клиники, плановият прием на пациенти е прекратен, а вътре в нея заразата се разпространява масово сред пациентите и лекарите. Единият етаж на "Пирогов" в момента е запазен за лекуване само на собствения медицински персонал на болницата. Болни от ковид се настаняват и в мазето на една от сградите, като за тях се грижат специализанти. В подобна ситуация са болниците и в други големи градове.

Проблемът в тази ситуация е, че липсата на достъп до качествено лечение - каквато в момента е ситуацията на много места, увеличава допълнително смъртността от covid. Хора, които могат да бъдат спасени с добри медицински грижи, няма да имат този шанс. Допълнително увеличаване на смъртността от епидемията може да се очаква и от липсата на достатъчен капацитет за лечение на другите спешни случаи и контролa на хроничните болести.

В тази ситуация е нужно рязко намаление на заразените, за да може здравната система да си поеме глътка въздух. Мерките на правителството сега може и да доведат до леко успокоение в ръста на болните, но със сигурност са напълно неадекватни на тежката ситуация в лечебните заведения в цялата страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари