Кабинетът даде тайно 1 милиард лева за два кораба

0
Решението е взето на закрито заседание след края на редовното и съобщение за него от правителствената пресслужба липсва
Решението е взето на закрито заседание след края на редовното и съобщение за него от правителствената пресслужба липсва Снимка: БГНЕС

Насред криза, описвана от икономисти като най-тежката от Втората световна война, Министерският съвет тихомълком е разрешил харч в размер на 1 млрд. лв. от държавния бюджет, пише "Капитал"

Решението е взето на закрито заседание след края на редовното и съобщение за него от правителствената пресслужба липсва.

С него се позволява на ведомството на Красимир Каракачанов да похарчи огромната сума за два модулни патрулни кораба. Договорът е с германската компания Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG и по информация на бизнес изданието ще бъде подписан през следващата седмица. Първоначалното решение за придобиването им бе взето още през 2018 г., когато икономическата ситуация бе по-различна.

Нарушения

В писмо до медиите вчера адвокат Методи Г. Методиев, представящ се като пълномощник на италианската държавна корабостроителница Fincantieri, която също е участвала, твърди, че в процедурата е имало "много сериозни и груби нарушения". По думите му, офертата на италианската компания е "оценена с най-много точки по всички показатели: технически параметри, индустриално сътрудничество с местната индустрия и цена". Но въпреки това тя не е била избрана за изпълнител. Fincantieri завежда и дело във ВАС, но съдът отказва да го разгледа. Източници на изданието казват, че причината компанията да не бъде избрана се крие в предложената цена, която надхвърляла с 300 млн. лв. бюджета.

И самолети

В същото време властта има желание да придобие още осем изтребителя от американската компания Lockheed Martin. Засега не е ясна цената, която данъкоплатците ще платят за тях, но можем да предположим по предходната сделка, че относно става въпрос за колосалните 2 млрд. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари