Извинявам се, в България е пълно с проститутки

2
Вместо тези момичета да раждат тук деца за семейството си, те са проститутки в Европа
Вместо тези момичета да раждат тук деца за семейството си, те са проститутки в Европа

Нако Стефанов е роден на 19 юни 1954 г. Професор, доктор на философските науки, доктор по история, ръководител на катедра „Езици и култури на Източна Азия” в СУ „Св. Климент Охридски”, японист и изследовател на страните от Източна Азия, специалист по икономика и управление, автор на над 80 книги по въпросите на управлението, икономиката, глобалистиката и пр., Дело.бг.

Проф. Стефанов, напоследък ни заливат с изключително притеснителни данни, според които с по 9 души на час се топят българите. Според друго изследване до броени години българите ще намалеят с 10%. Наистина ли са толкова стряскащи тенденциите?

По данни на ЦРУ и Евростат нещата са отчайващи за България, която не просто се топи, тя с бърза скорост изчезва. За да не съм голословен за тази социодемографска катастрофа, веднага бих цитирал някои данни. Раждаемостта ни за 2014 г. е 8,92 на 1000 човека, което е на 210 място в света. По смъртност сме с 14,3 на 1000 човека, т.е. на 6-то място в света. Забележете кои са с по-висока смъртност от нас – ЮАР, Украйна, Лесото, ЧАД и Гвинея Бисау, даже Афганистан е с по-малка смъртност от нас, там където се води гражданска война. При детската смъртност данните са ужасяващи. Албания има по-малка детска смъртност от нас. От нашите съседи само Турция е с по-висока детска смъртност от нас. Миграция – ние сме с 2,89 мигранта на 1000 човека, на 177-мо място в света от 222 страни. И по естествен прираст, забележете, с 8,3 на 10 000 човека, ние сме на 229-то място в света от 233 страни. Зад нас са островите Сейнт Пиер и Микелон с 10,2 на 10 000, Молдова с 10,2, островите Кук и Сирия, където се води гражданска война.

На какво се дължи високата детска смъртност у нас?

<strong class='keys'>България</strong> изчезва

На първо място на влошеното здравно състояние. Имайте предвид, че от гледна точка на здравно състояние ние сме на първо място по ранна смъртност от сърдечно-съдови и ракови заболявания в Европейския съюз, което говори за сринала се система на здравеопазване. У нас липсва всякаква превантивност на системата на здравеопазване, тя е изоставила профилактиката като такава. Що се отнася до раковите заболявания и до сърдечно-съдовите заболявания, профилактиката има огромно значение. Така, че това са двете основни причини за ранна смъртност у нас – ракови и сърдечно-съдови. Една значителна част от ражданията в България се извършват в извънболнична обстановка, което е и една основна причина за началната смъртност. Преди години у нас в училищата имаше лекар, имаше зъболекар, Това вече са мечти. Целият този срив, който се извърши, говори за една цялостна социо-демографска катастрофа. Въпросът е, че по тези проблеми се мълчи и това е много страшно. Какво означава да се мълчи по най-важния, стратегическия проблем за страната социо-демографската катастрофа. Разберете, тук не става дума за катастрофа поради нечие нападение, природни бедствия и т.н., това е катастрофа поради социално-политически и социално-икономически причини.

Когато говорим за ниска раждаемост, какво може да се направи, за да се насърчат младите майки от български етнос да раждат?

Ако погледнем от гледна точка на раждаемостта и на етническия характер, трябва да кажем, че нещата тук за българския етнос са още по-страшни. В България в момента от 100 живородени деца, само 47 са родени от майка-българка. Тоест, само след 20 години картината в България сред младежта ще бъде коренно променена. Ххората от български произход ще бъдат по-малко, отколкото хората с небългарски етнос в нашата страна.

Може ли да се поощрят младите майки да раждат деца, защото очевидно сега условията не са достатъчно добри?

Вижте, несъмнено трябва да се укрепва семейството. Имайте предвид, че у нас една по-голяма част от новородените деца са извънбрачни. Най-елементарната мярка, която може още утре да се въведе, това е семеен подоходен данък. Така, че когато има семейство, данъкът да бъде върху цялото семейство. Несъмнено тук трябва и помощи за майки и т.н., но преди всичко, въпросът е за трудовата интеграция, тъй като проблемът с България е тази огромна миграция, заради която губим преди всичко младо население, млади хора във фертилна възраст. У нас рязко намаляват жените във фертилна възраст и то намаляват в гигантски темпове. Тук трябва специална програма, стратегия за демографско възраждане, в която особено голямо значение да заеме програмата за грижа за майката-жена, това го няма, разбирате ли? Извинявам се, в България е пълно с проститутки. Вместо тези момичета да раждат тук деца за семейството си, те са проститутки в Европа. Виждате ли докъде сме достигнали?

– Това въпрос на културно недоразвитие ли е или чисто финансов проблем отново?

– Не е просто въпрос на финанси. Това е въпрос на социална политика, затова казвам социална катастрофа. Целият въпрос е в този неолиберален модел, който лиши българина от най-основното му право – правото на трудова интеграция, правото достойно да работи в собствената си страна. От тук идва цялата работа, това е основната причина. Извинявам се – деиндустриализация, деаграризация, деинтелектуализация – и всичко това като една съвкупност накрая има социо-демографската катастрофа.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари