Известните хора от селото на Румен Радев

0
Освен с петия президент на България селото се гордее и с носителя на Световната купа по сумо Тодор Джуров
Освен с петия президент на България селото се гордее и с носителя на Световната купа по сумо Тодор Джуров

Село Славяново се прочу по време на изборите за президент като родното място на генерал Румен Радев.

Оказва се обаче, че освен с петия президент на България селото се гордее и с носителя на Световната купа по сумо Тодор Джуров, пише Труд.

Тодор Джуров стартира спортната си кариера точно от Славяново. Като ученик се мести в Хасково, където тренира борба в спортното училище. След това е приет сумо в НСА.

„За борбата трябваше да свалям доста килограми затова предпочетох сумото, защото се натрупаха много килограми и трябваше да свалям много. Сумото изисква концентрация на първо място, сила бързина и дисциплина.“ Успехът според него идва след тежки тренировки – всеки ден не по-малко от два часа в залата.

Всеки си мисли, че сумистите в Япония са едри и само се бутат. Там всички професионалисти могат да правят шпагат и са много по-бързи от повечето нормални слаби хора.“ През 2007 г. Тодор става втори на световното в Япония. Световната купа я печели две години по-късно в Полша.

„Това е най-великото чувство за един спортист да чуе химна в негова чест.“ От две години Тодор е треньор на националния отбор по сумо. Живее във Варна, а извън залата е учител по физическо.

„Натъжава ме, че когато си идвам виждам как всичко все повече се разрушава“, разказва пред БНТ Джуров.

Освен с петия президент на страната и световния шампион по сумо хората от Славяново разказват, че се гордеят с още няколко известни личности, които са родом оттук.

Личният бодигард на Тодор Живков също е бил от Славяново - Бончо Делчев. Професор Тянко Йорданов. Първият, който водеше Атлас.

Хората тук помнят времето, когато селото е давало работа на много хора от региона. Преди няколко десетилетия тук е имало завод, шивашки цех, две училища и болница.

„Беше много оживено по това време. Първата селска дискотека беше тука. Имаше известна аптека с известен аптекар. Едно оживено село, което просто западна.“

Днес повечето къщи и сгради пустеят, а от 2000 души в селото са останали едва 600

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари