Известни български и чуждестранни музиканти идват за "Мартенски музикални дни" в Русе

1
Началото на фестивала ще бъде поставено на 13 март тази година с концерт на Русенска филхармония с диригент Йордан Камджалов
Началото на фестивала ще бъде поставено на 13 март тази година с концерт на Русенска филхармония с диригент Йордан Камджалов

Известни български и чуждестранни музиканти ще участват в 60-ото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни", което ще се състои от 13 до 29 март тази година в Русе. Това съобщи директорът на фестивала Ива Чавдарова.

Програмата е под мотото "Кръгове на времето" и се посвещава на основателите на музикалния форум - Илия Темков, Саша Попов и Михаил Кътев. Тя включва осем симфонични, ораториални, оркестрови и хорови концерта, 10 ансамблови програми, оперна премиера, майсторски класове по цигулка, оперно пеене и флейта, изложби, както и проекта, насочен към децата - "Мартенски музикални дни - Джуниър".

Чавдарова обясни, че програмата е свързана с няколко чествания, като основен акцент е 250 години от рождението на Бетовен.

Началото на фестивала ще бъде поставено на 13 март тази година с концерт на Русенска филхармония с диригент Йордан Камджалов. Ще бъде представена Девета симфония на Бетовен. Участват хор и солисти на Русенската опера.

Чавдарова каза, че през тези 17 дни, в които Русе ще бъде столица на музиката и културата, публиката ще види впечатляваща листа от наши и чужди състави. Сред тях са ансамбъл "Московски солисти" с диригент Юри Башмет, които ще имат два концерта, а също струнен квартет "Модиляни" и Литовският камерен оркестър с цигуларя Сергей Крилов. Концерт ще изнесат корейската пианистка Йоръм Сон и цигуларят Светлин Русев, който е заявил, че е готов да направи 10 биса. На фестивалната сцена ще излезе и Румънският национален симфоничен оркестър с диригент Кристиан Мандял и със солист Елена Башкирова.

Сред фестивалните дебюти е участието на групата "The Queen's Six". Чавдарова заяви, че това е "шесторката на кралицата на Великобритания". Част от тях са професионални певци в църквата "Свети Георги" в замъка Уиндзор и пеят редовно пред кралското семейство. Те са били избрани и за църковната церемония за сватбата на принц Хари и Мегън Маркъл.

На фестивалната сцена ще излязат още големи имена в българското изпълнителско изкуство, сред които Минчо Минчев, Емил Табаков, Пламена Мангова, Евгени Божанов, Красимир Щерев, Драгомир Йосифов.

По време на музикалния форум Русенската опера ще представи и премиерата на "Мефистофел".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари