Извадиха камък, по-голям от топка за голф, от бъбрек

0
Извадиха камък, по-голям от топка за голф, от бъбрек

Камък с размер по-голям от топка за голф отстраниха уролозите в столичната болница "Софиямед" от бъбрека на 49-годишна пациентка, съобщава БГНЕС.

Пациентката постъпила в болницата със силни болки в поясната област и тежък възпалителен процес на бъбреците. При извършения преглед и проведеното изследване с КАТ скенер лекарите установили, че жената има освен това и необичайна аномалия - добавъчен бъбрек, в който се разполага камък с рекордните размери от 6 сантиметра в диаметър.

Аномалията се характеризира с наличие на два бъбрека с две пиелокаликсни системи, разположени близко един до друг, които се намират от едната страна на гръбначния стълб, и с различна локализация.

"Наложи се да оперираме пациентката по спешност чрез класическа отворена операция, тъй като размерите, формата и най-вече локализацията на камъка не позволяваха възможност за друг достъп или използването на миниинвазивни техники като разбиване с лазер или ултразвук. Операцията продължи около час и не се наложи допълнително кръвопреливане. В момента пациентката се чувства добре и не изпитва болки или друг дискомфорт", коментира д-р Иван Велев, завеждащ отделението по урология в болницата.

Той допълни, че това един от най-големите камъни, които е отстранявал по време на операция във вече над 24-годишната си професионална практика, но същевременно подчерта, че камъните в бъбрека и уретера днес могат да се лекуват почти изцяло само със съвременни малкоинвазивни методи и класическото оперативно лечение е сведено до 2% от случаите.

Д-р Иван Велев съветва пациентите си с диагностицирана бъбречнокаменна болест след отстраняване на вече образувани камъни да направят известни промени в начина си на живот. "Пийте повече течности като приемате от 2,5 до 3 литра дневно на равномерни количества през целия ден. Проследявайте какво количество урина отделяте за ден – не трябва да бъде по- малко от 2-2,5 литра на ден, цвета на урината трябва да бъде светъл. Спазвайте балансиран хранителен режим с разнообразна храна и намалете количеството на приеманата сол", каза още д-р Велев.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари