Израел поиска оставката на генералния секретар на ООН

0
Антонио Гутериш: "Палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация"
Антонио Гутериш: "Палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация" Снимка: БТА / АП

Антонио Гутериш: "Палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация"

Израелският пратеник критикува забележките на Гутериш в Съвета за сигурност като оправдание за терор, тъй като външният министър отменя среща с него; Ганц го нарича „апологет на терора“. За това съобщават от "Times of Israel".

Израелски служители осъдиха генералния секретар на ООН Антонио Гутериш във вторник, след като той изглежда предположи, че импулсът за опустошителната атака на терористичната група Хамас срещу Израел на 7 октомври е продължаващият контрол на еврейската държава върху палестинските територии, като израелският посланик в ООН поиска той да подаде оставка.

„Важно е също да признаем, че атаките на Хамас не са се случили във вакуум“, каза Гутериш на заседание на Съвета за сигурност на ООН относно войната Израел-Хамас, която избухна, когато терористичната група опустоши израелските гранични общности, убивайки около 1400 души, огромното мнозинство от тях са цивилни.

„Палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация. Те са виждали земята им непрекъснато поглъщана от селища и измъчвана от насилие; икономиката им е задушена; хората им са разселени, а домовете им разрушени. Надеждите им за политическо решение на тежкото им положение изчезват“, каза Гутериш, цитиран от Евроком.

Израел евакуира всички селища и военни сили от ивицата Газа съгласно разединението от 2005 г. Той поддържа плътна блокада на територията, откакто Хамас пое контрола през 2007 г., както и Египет, като Йерусалим каза, че трябва да направи това, за да ограничи способността на терористичната група да се въоръжава за атаки. На Западния бряг селищата се разшириха при последователни правителства, като премиерът Бенямин Нетаняху многократно заявяваше, че международно признатата Палестинска власт не е партньор за мир, тъй като е отхвърлила няколко предложения в миналото.

Гутериш добави, че „оплакванията на палестинския народ не могат да оправдаят ужасяващите атаки на Хамас. И тези ужасяващи атаки не могат да оправдаят колективното наказание на палестинския народ“, очевидна препратка към продължаващата кампания на Израел от въздушни удари в Ивицата Газа, които според служители на Хамас са убили хиляди.

Израелската страна беше възмутена от коментарите на Гутериш. Пратеникът на ООН Гилад Ердан ги нарече "шокиращи" и поиска генералният секретар да подаде оставка. Външният министър Ели Коен отмени среща с Гутериш, а министър Бени Ганц нарече шефа на ООН „апологет на терора“.

„Генералният секретар на ООН, който проявява разбиране към кампанията за масово убийство на деца, жени и възрастни хора, не е годен да ръководи ООН. Призовавам го незабавно да подаде оставка“, публикува Ердан в X. „Няма оправдание или смисъл да разговаряме с тези, които показват състрадание към най-ужасните жестокости, извършени срещу гражданите на Израел и еврейския народ. Просто няма думи”, добави той.

Ердан каза, че забележките са „ужасни“ и „напълно несвързани с реалността в нашия регион“.„Тъжно е, че човек с такива възгледи да е ръководител на организация, възникнала след Холокоста“, каза още той и допълни, че „наистина е необяснимо.“

Външният министър на Израел Коен, който беше пътувал до Ню Йорк, за да участва в срещите за войната, публикува в X (бивш Twitter), че отменя планирана среща с Гутериш. След случилото се на 7 октомври, пише той, „няма място за равностоен подход. Хамас трябва да бъде заличен от лицето на земята. "

Ганц, който наскоро се присъедини към правителството като член на тесния военен кабинет, наблюдаващ военните усилия, също изрази остри думи, публикувайки в X: „Мрачни са дните, когато генералният секретар на ООН одобрява терора“. По думите му „абсолютно нищо не може да оправдае клането на невинни цивилни. Сега е моментът да застанете от правилната страна на историята или да бъдете съдени от нея. Апологетите на терора не могат да говорят от името на света."

Министерството на здравеопазването, контролирано от Хамас, казва, че досега ударите са убили над 5700 палестинци. Тези числа не могат да бъдат независимо проверени и се смята, че включват собствените членове на Хамас, както и цивилни, убити от неправилно изстреляни палестински ракети.

Сесията на Съвета за сигурност събра висши дипломати, включително държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който преди това отхвърли призивите за прекратяване на огъня, заявявайки, че това само ще позволи на Хамас да се прегрупира.

Гутериш каза, че е „дълбоко загрижен от явните нарушения на международното хуманитарно право, на които сме свидетели в Газа. Нека бъда ясен: никоя страна във въоръжен конфликт не е над международното хуманитарно право." "Безмилостното бомбардиране на Газа от израелските сили, нивото на цивилните жертви и масовото унищожаване на квартали продължават да нарастват и са дълбоко тревожни“, каза още той.

Отбелязвайки, че преди това той е „осъдил недвусмислено ужасяващите и безпрецедентни... актове на терор от Хамас, Гутериш призова всички заложници да бъдат третирани хуманно и „да бъдат освободени незабавно и без условия“.

Заедно с военната си кампания, Израел също наложи почти пълна блокада на Газа, въпреки че някои хуманитарни помощи получиха разрешение да влязат от Египет през последните дни съгласно сделка с посредничеството на САЩ.

„Но [това] е капка помощ в океан от нужда“, каза Гутериш и предупреди, че ако Газа остане без гориво, това ще бъде „катастрофа“. Той предупреди, че конфликтът „рискува да се разпространи спираловидно в целия регион“ и призова за „незабавно хуманитарно прекратяване на огъня“, като същевременно настоява за евентуално решение с двете държави, което ще доведе до създаването на палестинска държава заедно с Израел.

Коен, външният министър Израел, също присъства на заседанието на Съвета за сигурност, като доведе със себе си членове на семействата на някои от държаните в плен в Газа. Обръщайки се към форума, той предупреди, че ако ООН не подкрепи стремежа за изкореняване на Хамас, ще настъпи „най-мрачният час“ на Гутериш.

Междувременно във вторник ООН призова за подобряване на координацията между хуманитарните групи, за да се гарантира, че малкото количество помощ, което сега се придвижва към Ивицата, съдържа само най-необходимите артикули.

UNRWA, агенцията на ООН за палестинските бежанци, каза, че някои от храните, доставени в Газа досега, като ориз и леща, са били непрактични предвид намаляващата наличност на прясна вода и гориво. „Допълнително предизвикателство при много ограничен поток от доставки е, че всъщност не получаваме най-необходимите доставки за Газа или най-подходящите“, каза говорителката на UNRWA Тамара Алрифай. „В една от пратките през последните няколко дни получихме кутии с ориз и леща“, каза тя пред журналисти в ООН в Женева чрез видеовръзка от йорданската столица Аман, където е централата на UNRWA. „Но за да могат хората да готвят леща и ориз, те се нуждаят от вода и газ. И следователно тези видове доставки – макар и много щедри и добронамерени – не са много използваеми в момента“.

Алрифай добави, че преди 7 октомври около 500 камиона на ден са влизали в Газа от Израел и Египет със смесица от търговски стоки, храна, помощ и гориво. Но само няколко десетки камиона, превозващи храна, лекарства и вода, са влезли в Газа през южната граница с Египет, откакто сделката влезе в сила в събота. „Ще трябва да станем по-добри като консорциум от хуманитаристи в изпращането на много ясни списъци с това, което е най-необходимо“, каза Алрифай.

ООН предупреди, че повече болници и други жизненоважни служби в палестинската територия рискуват да бъдат затворени без доставки на гориво. Израел се притеснява, че Хамас ще използва горивото, внесено в Газа, за производството на оръжия и експлозиви. IDF също така заяви във вторник, че Хамас държи най-малко половин милион литра гориво за своите военни цели, задържайки го от болниците.

Алрифай каза, че преминаването на гориво в Газа може да бъде логистично обработено от UNRWA, която е длъжна да докладва за всяка злоупотреба. „Когато ние от UNRWA получим гориво или каквото и да е друго оборудване, ние сме отговорни за боравенето с него. Няколко близки донори, близки държави повдигнаха въпроса за сигурността... ние сме длъжни да им докладваме всяка злоупотреба, която видим, или какъвто и да е риск“, каза още тя.

Според нея UNRWA е въвела „много стабилна система за проверка, за да гарантира, че всичко, което получаваме, се използва само за хуманитарни цели. Израел често е обвинявал UNRWA, че не е докладвала за престъпленията на Хамас, което по същество позволява на терористичната група да действа свободно сред цивилното население на Газа.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) заяви, че не е успяла да разпредели животоспасяващи здравни конвои от конвоите с камиони до големите болници в Северна Газа поради липса на гаранции за сигурност. „В допълнение към болниците, които трябваше да затворят поради щети и атаки, шест болници в ивицата Газа вече затвориха поради липса на гориво“, се казва в изявление на СЗО. Медицински консумативи бяха доставени в четири болници в южната част на Газа и медиците „свалиха кутии с консумативи от камионите и направо в операционните зали, където лекарите извършваха операции без анестезия или други основни хирургически консумативи“, каза агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    8
    dо 6
    Не говориш от името на България, а говориш от името на едно малцинство от индоктринирани имбецили с комплекс за малоценност от ранно дество, че не са западняци или още повече - американци и мило и драго давате и милеете за деградантския идеал на запада. Казвате на поддръжниците са Русия, които са малко по-рационални от вас да ходят в Русия, защо вие не ходите в запада? Аз мога да отговоря защо, защото не ставате за там, не знаете чужди езици, нямате никакви знания и професии, които да са полезни на някому там и чинии не можете да миете, защото и за това трябва английски, а вие даже английски не знаете, което е срам и позор за такива върли поддръжници на запада, защото в скандинавия, германия, даже пенсионерите на 90 години говорят анлийски, въпреки че не им е работа, знам го от личен опит.
  • 9
    7
    до 6
    Знаех си, че нямаш факти, които да оборят написаното от мен, само представяш факти, че освен прост си и простак. Но то такива са телетата, нагъзени към краварите.:) Беги, че общинският бик те чака.:) Педал нещастен!
  • -7
    6
    Рушлямския трол ДГД!
    Голапаеш, прасе, жена ти с рязани палестинци се ебе! А ти смърдиш и рязания смучеш! Слава на нашите братски Украйна и Израел! България винаги ще ги подкрепя (освен ссср-ските слабоумни тролчета)
  • 3
    5
    до 4
    Простотия е за теб, защото си тъп. Я се опитай да ме опровергаеш с някакви факти, бе теле загубено?:) Няма такива!
  • -3
    4
    До 3
    По-голяма тъпотия не бях чел в живота си! Това опорките на Мутрофанката ли са или вече ви е оставила сами да дрискате слабоумните си руZZшлямски мозъчни пръдни? Показвате колко сте жалки и безмозъчни антибългари, убитаци! ХАХАХАХА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари