Изпращаме най-студения април от 20 години

0
Изминалият април бе много дъждовен и снежен
Изминалият април бе много дъждовен и снежен

Изминалият април бе много дъждовен и снежен

Изминалият април бе много дъждовен и снежен, в алпийските части на планините се образува рекордна снежна покривка - на връх Ботев - 2,77 м, на Черни връх около 2,10 м. Много сняг наваля и в алпийските части на Рила и Пирин, информира Darik

Но в последния ден на април вече е типична пролет, изпращаме месеца със слънце и високи дневни температури - до 26, 27 градуса.

Така ще прескочим и в месец май, с хубаво и предимно слънчево време, което е наистина добра новини. И в събота, и в неделя вероятността за валежи ще е малка и то главно в планинските райони, а заради преноса на по-топъл въздух от юг, дневните температури ще са високи, приближаващи се до летните - до 28, 29 градуса в равнините на страната.

В понеделник обаче ще започне известна промяна.

Температурите особено на запад ще се понижават, ще нахлува по-хладен въздух и в следобедните часове над южните планински райони се очакват облаци и краткотрайни превалявания. Това влошаване на времето ще продължи и в нощта срещу вторник и най-вече във вторник, когато заради по-ниско атмосферно налягане над Турция в южните и югоизточни райони на страната, но не само там, се очакват валежи придружени от гръмотевици. Валежи се очакват и по Черноморието във вторник, но тези процеси бързо ще спират и вече в сряда, времето ще се стабилизира, заради повишаване на атмосферното налягане.

От сряда до петък времето ще е предимно слънчев, сравнително топло, с температури до 25, 27 градуса, дневните температури ще се повишават след пониженито от понеделник, вторник и сряда и ще имаме хубави майски дни.

За Гергьовден времето се очертава хубаво.

Синоптичните модели прогнозират, към момента, лабилизиране на атмосферата около 8 и 9 май, и ако това се реализира, ще имаме отново период с облаци, гръмотевични бури и превалявания. Това по-нестабилно време вероятно ще продължи и в дните след 10-ти май, като в следобедните часове ще се образува купесто-дъждовна облачност и ще има вероятност от локални валежи с гръмотевици.

Топенето на снега във високите части на планините ще продължи и ще се засилва в първите дни на май, това означава и по-висок речен отток.

По Черноморието, заради по-ниската температура на морската вода, дневните температури ще бъдат малко по-ниски отколкото във вътрешността на страната.

За момента средносрочните модели не показват май да се отличава и в температурно, и по отношeние на валжите, от нормалните многогодишни норми. Вероятно приключва периодът на по-студено време, което характеризираше тази пролет в месеците март и април.

Световните метеорологични центрове съобщават, че феноменът Ла Ниня отслабва, това означава, че навлизаме в период на слабо повишение на повърхностните океански температури в източната част на Тихия океан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари