Използването на Waze става незаконно в Германия

1
Немският парламент прие промени в закона за движение по пътищата
Немският парламент прие промени в закона за движение по пътищата

Немският парламент прие промени в закона за движение по пътищата, с които направи незаконно използването на приложения за смартфон и таблет, които разкриват местоположението на камерите за скорост и местоположението на полицаи в страната.

Под ударите на закона попадат редица услуги и приложения, но най-популярното и собственост на GoogleWaze – според повечето медии в страната e причината за допълнението в закона. В Германия използването на радар детектори (каквито са позволени в България и редица страни на ЕС) също е забранено, а германският Бундесрат приравнява тези приложения именно към тях и дори определя същата глоба – 75 евро и конфискация на устройството, пише kaldata.com

Новите правила засягат пряко и различните навигационни системи, в които са включени данните за местоположението на стационарните камери – те незабавно трябва да ъпдейтнат картите си, за да не подлежат на санкция от държавата.

Текстовете в закона за движение по пътищата в Германия предизвикват обаче редица въпроси и дори спорове:

Как ще се доказва използването на такова приложение, какво да прави човек, ако колата му има подобна навигация, която не се ъпдейтва автоматично?

Те за сега нямат отговор, но юристи твърдят, че Waze може да се използва от останалите пътници в автомобила, стига  те да не докладват на шофьора за предстояща камера или патрул на полицията (или това да не може да се докаже). Полицията няма да може да конфискува смартфони или навигационни системи, тъй като това не е основното им предназначение, какъвто е случаите с радар детекторите.

Вносителите на текстовете в закона обаче, са се заканили да внесат подобно предложение и в ЕС, което да започне да важи за целия съюз, но докато това стане реалност със сигурност ще мине много време и не е сигурно, че ще се приеме. За сега можете да използвате спокойно Waze в България, но ако решите да пътувате с кола до Германия – по-добре не разчитайте на него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Само в България, освен приятел, познат, роднина, съществува и категорията за близост: "Били сме на една маса"

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари