Изпълнения на гайдари и хоротека допълниха тържествената церемония за 3 март в Русе

8
Русенци изпълниха площада, дошли да почетат паметта на героите, паднали за свободата на България
Русенци изпълниха площада, дошли да почетат паметта на героите, паднали за свободата на България

Русенци изпълниха площада, дошли да почетат паметта на героите, паднали за свободата на България

Русе отбеляза 145 години от Освобождението на България с тържествена церемония, изпълнения на гайдари и хоротека. Националният празник изпълни площада с хора, дошли да почетат паметта на героите, паднали за свободата на България, предаде Русе Медиа.

Под звуците на Духовия оркестър с диригент Димчо Рубчев пред Паметника на Свободата бе дадено началото на церемонията, на която присъстваха и гости от съседния град Гюргево.

Слова по случай празника произнесоха областният управител Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Свещеници от Русенската Света митрополия, водени от Русенския митрополит Наум, отслужиха заупокойна молитва за загиналите герои и празничен молебен в чест на извоюваната свобода. Със свои изпълнения се включиха и млади русенски таланти. Десетки венци отрупаха паметника, поднесени от институции, политически сили, училища и различни организации, а след тях се изви опашка от граждани, желаещи да поднесат цветя.

Като съпътстваща инициатива Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“, представи изложба на оръжие и униформи.

След церемонията край паметника засвириха музикантите от гайдарския състав към НЧ „Стефан Караджа 2018“, които събраха огромна публика. По-късно на площада пред общината се извиха и народни хора в организираната за празника хоротека.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари