Изпълнението на водния проект заплашва ли целостта на бомбоубежищата в Русе

1
Входът на един от бункерите вече е разрушен
Входът на един от бункерите вече е разрушен Видео: Русе Медиа

Строително-ремонтните дейности по водния цикъл, които се извършват в пешеходната ивица на бул.“Цар Освободител“ в Русе, разрушават бомбоубежищата

Такъв сигнал подават читатели до Русе Медиа, които разказват, че разкопаният участък е разкрил в дълбочина едно от скривалищата и дори може да се види как изглежда отвътре.

Проверка на място установи, че към момента това вече не е видно, тъй като е скрито от изграден кофраж. Единият подход действително е разрушен и изобщо не си личи къде е бил. Наред с това, за да може да се извършват изкопните дейности и да се полагат тръбите, са окастрени част от дърветата, орязани са коренови системи и има нарушена кора. По планираното трасе на изкопните работи има още два такива бункера.

От фирмата изпълнител успокоиха, че всичко, свързано със строително-ремонтните дейности, е уточнено предварително и е съгласувано с институциите. В участъка се прокарва канализационна тръба с диаметър 1000 мм. Трасето действително преминава в близост до трите скривалища, но това, което е разрушено като надземна част, ще бъде възстановено отново. Сложени са прегради, за да не се пълнят камерите отдолу с боклуци и пръст.

В момента се изграждат две шахти, което отнема повече време. Очаква се да бъдат завършени в следващите две седмици и да се направи обратен наклон на насипа, след което ще бъде възстановен входът към първото бомбоубежище. После ремонтните дейности в разделителната ивица ще продължат към другите две скривалища, които са по трасето на водопровода.

Темата с бомбоубежищата стана обществено значима, след като избухна войната в Украйна. Тогава започнаха проверки на състоянието им, които показаха, че много малко от скривалищата са годни да изпълнят защитните функции при нужда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Русенец
    Некадърници
  • 8
    1
    Образно Казано
    Представете си че сте в бомбоубежището скрити и търсите спасение от резервен изход,1 ,2 или 3 и т.н. и се оказва че са задънени от строеж,срутени или някой го е залял с бетон,а връщане назад няма.Как ще я обясним тогава и на кой ако изобщо някой горе е останал? :-))) Архитекти,планове бивше ОСО..... какво се случва? ,Но не мислете за укрития и отбрана Днес в България в такава ситуация нямате шанс.Ще се спаси ПростоКиро,Бойко,И партньори.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари