Изненадващото посещение на Зеленски във Вашингтон е било подготвяно от месеци

0
Високопоставен служител на администрацията на Байдън разкри задкулисни подробности от тайното планиране на визитата
Високопоставен служител на администрацията на Байдън разкри задкулисни подробности от тайното планиране на визитата Снимка: Фейсбук

Високопоставен служител на администрацията на Байдън разкри задкулисни подробности от тайното планиране на визитата

Идеята за дръзкото военновременно посещение на Володимир Зеленски във Вашингтон е била обмисляна известно време преди изненадващата визита да бъде обявена само часове преди пристигането на украинския президент, информира БТА.

На среща на високо равнище през октомври в Загреб председателката на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси е обсъдила с председателя на украинския парламент възможността Зеленски да произнесе реч пред Конгреса. Освен това служители на администрацията на Байдън от месеци са провеждали разговори с Украйна за възможна визита на Зеленски в Белия дом, надявайки се тя да се осъществи преди края на годината, за да бъде изпратен недвусмислен сигнал за подкрепа преди суровата зима, през която руските атаки би могло да се засилят.

По думите на запознат с разговорите представител на американското правителство в предишни телефонни разговори Зеленски посочил на Байдън и други висши служители, че САЩ е първата страна, която иска да посети, когато настъпи правилният момент. Така че в телефонен разговор между двамата лидери на 11 декември Байдън отново отправил покана.

Този път Зеленски казал на Байдън, че правилният момент е настъпил.

"Наистина исках да дойда по-рано. Господин президентът го знае, но не можех да го направя, защото ситуацията беше толкова трудна", каза вчера Зеленски в Овалния кабинет. По думите на украинския лидер посещението сега е възможно, защото "ние овладяхме ситуацията и… на първо място заради вашата подкрепа".

Сътрудник на Пелоси, официален американски източник и високопоставен служител на администрацията на Байдън, пожелали анонимност, разкриха задкулисни подробности от тайното планиране на изненадващата визита на Зеленски във Вашингтон. След като плановете започнали да придобиват форма, десетчасовата визита на Зеленски, предвиждаща среща с Байдън в Овалния кабинет, съвместна пресконференция в Белия дом и изказване пред като цяло подкрепящия го Конгрес, била уредена бързо.

По думите на висш служител на американската администрация, след като двамата президенти обсъдили посещението на 11 декември, Белият дом изпратил официална покана на 14 декември. Зеленски я приел в петък и визитата била потвърдена два дни след това, като на представители на Белия дом уведомили канцеларията на Пелоси за плановете за посещението на украинския лидер.

"Радвам се, че успяхте да направите това пътуване и да сте тук", каза вчера Байдън на Зеленски. "За мен е чест да съм до вас в единна защита срещу бруталната, бруталната война, водена от (руския президент Владимир) Путин", добави той.

Вчерашното събитие беше старателно изпълнен план на американските и украинските власти как Зеленски бързо и безопасно да пътува до Вашингтон за първото известно негово пътуване извън страната от началото на руската инвазия през февруари.

По информация на полската телевизия Те Ве Ен 24 (TVN24) украинският президент пресякъл границата с Полша вчера сутринта и пристигнал на железопътната гара в пограничния град Пшемисъл, където пристигат и множество негови сънародници, бягащи от войната. Придружен от посланика на САЩ в Украйна, Бриджит Бринк, Зеленски бил транспортиран с автомобил на американското посолство до летището в Жешув, където се качил на самолет, пътувал директно до Съединените щати и приземил се в американската военна база "Андрюс" малко след пладне вчера.

Зеленски бил транспортиран до базата "Андрюс" с американски правителствен самолет, използван обикновено от министри и други високопоставени без президента и вицепрезидента. Белият дом не обяви публично предстоящата визита на Зеленски до 1 ч. местно време вчера, изчаквайки докато било преценено, че Зеленски вече е в безопасност извън Украйна.

След като самолетът на Зеленски се приземил, охраната му била поета от Сикрет сървис (Secret Service), както обикновено се прави при посещения на държавни глави.

Цитираният висш служител на администрацията каза, че САЩ са поддържали тясна връзка със Зеленски по въпроса за неговата сигурност и че украинският президент е смятал, че е достатъчно да направи кратко посещение в САЩ.

Междувременно Пелоси, която през последните месеци пътува по целия свят и яростно защитава Украйна, също подготвяла от месеци почвата за обръщението на Зеленски пред Конгреса.

Тя беше на срещата на високо равнище в Загреб през октомври по покана на Зеленски и Руслан Стефанчук - председателят на украинския парламент. Там Зеленски говори пред аудиторията за "важното значение на непоклатимата солидарност на свободния свят с Украйна" – реч, която Пелоси изтъкна в своята покана към украинския президент.

След като председателката на Камарата на представителите в САЩ се завърнала от Хърватия, тя започнала да обсъжда идеята за обръщение на Зеленски, като осведомила другите ключови фигури в Конгреса - лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър, лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти и лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл – за своите разговори в чужбина и ги помолила за тяхната подкрепа за идеята украинският лидер да дойде в Капитолия.

Вчера Пелоси, която само след няколко дни ще предаде символизиращото поста ѝ чукче на републиканците, най-после прие Зеленски в Капитолия - визита, която тя нарече "огромна привилегия" и "голяма гордост" - в момент, когато Конгресът е напът да одобри допълнителна спешна помощ за Украйна на стойност 45 милиарда долара.

"Вашето посещение идва в момент, когато Конгресът се подготвя отново да приеме още един значим пакет подкрепа в областта на икономиката, сигурността и хуманитарната помощ. Надявам се това да се случи в рамките на следващите 48 часа", каза Пелоси на Зеленски.

Още преди да отпътува от Украйна, самият Зеленски правеше намеци, че е възможно да се подготвя изненадваща визита в чужбина.

При посещение във вторник в град Бахмут, Донецка област, на Зеленски му беше връчен украинско знаме. Тогава той обеща, че ще предаде флага "от момчетата на Конгреса, на президента на САЩ".

След като се изправи пред Конгреса на САЩ снощи, Зеленски най-после представи знамето – покрито с подписите на украински военни, сражаващи се на фронта. "Те ме помолиха да ви донеса това знаме на вас, на Конгреса на САЩ, на членовете на Камарата на представителите и сенаторите, чиито решения могат да спасят милиони хора", гласяха заключителните думи на украинския президент пред американските законодатели. "Така че нека тези решения да бъдат взети. Нека това знаме да остане при вас. Дами и господа, това знаме е символ на нашата победа в тази война."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари