Изнасяме по 1000 ТИР-а зърно на ден

2
Запасите от пшеница с почти 1 милион тона повече от количеството, което гълта страната за 1 година
Запасите от пшеница с почти 1 милион тона повече от количеството, което гълта страната за 1 година Снимка: Архив

Запасите от пшеница с почти 1 милион тона повече от количеството, което гълта страната за 1 година

Земеделският министър Иван Иванов хвърли бомба тези дни, като обяви, че хлябът ще удари 6 лева, ако държавата не започне да изкупува зърно веднага за резерва. Иванов обяви пред земеделската комисия в парламента, че в момента наличности на зърно почти няма и че запасите ни стигат за 90 дни. Износът не е спирал, а нямаме право да го забраним заради санкции от ЕК, добави той.

Министърът каза, че фирма „Врана“ ще участва в интервенцията на пазара, след като директорите на предишната „Сортови семена Елит“ напуснаха работа. Засега е ясно, че цените, които предлага държавата на фермерите за зърно, са далеч по-ниски от борсовите.

Друг начин за изход от евентуална криза обаче министърът на земеделието не посочи.

Проучване на „Телеграф“ установи, че пшеницата се намира основно в търговците. Костадин Костадинов, шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите, потвърди, че вероятно едва 15% от житото е при земеделците, а другото е при търговците.

Според Костадинов, както и според зърнопроизводителя Ангел Вукодинов, е логично да се купува от новата реколта, защото тогава цените ще са по-ниски, а качеството е по-високо. И двамата твърдят, че тогава земеделците заради свежи пари са готови да продават по-евтино.

Сега например те продават заради високите борсови цени на житото при средна цена за март от 583,33 лв./тон, за да си набавят пари за минерални торове, които са скочили няколко пъти. Припомняме, че поради тази причина започна да зрее огромно напрежение и сред германските фермери, които настояват ФАО да спре санкциите за руските минерални торове заради предстоящи фермерски фалити.

Справка от Министерство на земеделието показва, че към 18.03.2022 г. общото потребление на пшеница е 4 755 333 т, от които 1 170 200 т за вътрешно потребление, а 3 585 133 т са напуснали страната. Което се равнява на около 1000 тира средно на ден. Запасите от пшеница по оперативна информация се оценяват на 2 595 494 т, почти с 1 млн. тона повече от това, което потребява страната за 1 г.

Савина Влахова, шеф на Асоциацията на мелничарите, напомни, че са предложили на земеделската комисия в НС да поемат зърното, което е необходимо за 1 г. в силозите си, като при това гарантират качество. Мелничарите искат нисколихвен кредит за закупуване на зърно без посредничество на търговски банки. Според Влахова предложението им не е обсъждано.

Тон слънчоглед стига 3000 лева

В момента цената на слънчогледа е паднала от 2200 лв. на 1700 лв. за тон, защото предлагането не е толкова голямо, казват търговци от Добруджа.

Кроткият пазар обаче е временно явление и зависи от сеитбата в Украйна, когато може да стигне 3000 лв. за тон.

Сега и да искат, земеделците не могат да увеличат площите с черно семе, както в Добруджа, така и в Пазарджишко. Причината е в сеитбообращението, което се залага през есента, когато се сеят житните култури.

Производител на олио в Пазарджишко коментира, че не очаква драстично поскъпване на продукта, защото в складовете имало достатъчни количества, а другото е спекула.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    7
    русенец
    Интересно, Унгария уж също е в ЕС, а е забранила износа на всички зърнени култури във връзка със събитията в Украйна и очакваното ПОВИШАВАНЕ на цените в Унгария. Май не става въпрос за санкции, а за патриотизъм. Унгарското правителство гледа интересите на народа си, а нашите плазмодии гледат собствените си интереси и да се харесат на "партньорите". Бе тези техни партньори да не са сексуални партньори?! Забележете, информацията е на БТА. https://www.bta.bg/bg/news/economy/230979-ungariya-nalaga-zabrana-na-vsyakakav-iznos-na-zarno-saobshti-ministarat-na-ze
  • -5
    6
    Spermaman
    №5, то е ясно че и това за което казваш ще дойде един ден. Чудя се на "патриотите" които умират за Окрайна през деня, а вечер се наливат пеейки "Калинка мая". Нищо от това което има Окрайна като ресурс няма да видят. Колкото ние виждаме евтин хляб, олио и злато. ПС: Не съм superman
  • 12
    5
    do superman
    приятел, причината за боя в украина е на светлинни години от евентуален газ там или наличните въглища. световният ред се обръща с краката нагоре. америка поема по пътя надолу. вече няма да е важно дали имаш айфон или лаптоп с прескъп софтуер, закачен към социалната мрежа, важното ще е да имаш питейна вода, енергия и хранителни продукти. през оная работа ще е на всички днешната измислена и крайно лицемерна демокрация. за нашите хора може, за другите категорично НЕ.
  • 3
    4
    Spermaman
    Отекчения, някой хора ще изнасят срещу пари, а ти конкретно ще ядеш сиренясали за коричка хляб. За какво ми е тая държава, като всичко ще го купувам на световни цени. За какъв хикс се бият Окрите-орките като дори и да има голямо находище на газ в Донбас, дали ще го добиват те, дали Руснаците, цената ще е все същата.
  • -3
    3
    Отегчен
    Оф, тая глупотевина с резерва на пшеница е безумна. Житото е световна борсова стока. Дали е произведено в България или Аржентина няма абсолютно никакво значение. Цената ще скача навсякъде в света. Като имаме жито ще изнасяме срещу пари, като нямаме - ще купуваме.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари