Измиването на пилешкото месо разпръсква бактерии

0
Защо хората мият пилешкото месо и какво казват изследванията за рисковете от тази практика?
Защо хората мият пилешкото месо и какво казват изследванията за рисковете от тази практика?

Защо хората мият пилешкото месо и какво казват изследванията за рисковете от тази практика?

Държавните органи по безопасност на храните по света препоръчват суровите домашни птици да не се мият преди готвене. Това е така, защото измиването им може да доведе до разпръскване на опасни бактерии из цялата кухня. Най-добрият вариант е птицата да се сготви, без да се измива, за да се предотврати разпространението на различни микроорганизми.

Въпреки това измиването остава обичайна практика. Проучване на Австралийския съвет за информация за безопасността на храните показва, че почти половината от австралийското население измива пилешкото месо преди готвене. Друго проучване, проведено в Нидерландия, установява, че 25% от потребители често или почти винаги прибягват до измиване на птиците, преди да ги приготвят, предава Framar.bg.

Пилешкото месо и микробите

Неправилната температура на готвене и кръстосаното замърсяване между различните хранителни продукти са два от най-важните фактори, свързани с болести, пренасяни с храни. Това важи особено за птичето месо. Бактериите Campylobacter и Salmonella, които обикновено се срещат в суровото птиче месо, са най-честите причинители на болести, пренасяни с храни.

През последните две десетилетия почти са се удвоили докладваните случаи на Campylobacter и Salmonella в Австралия.

От приблизително 220 000 случая на инфекция с Campylobacter всяка година, 50 000 могат да бъдат приписани пряко или косвено на пилешкото месо.

Измиването на пилешкото месо разпръсква бактерии

Един от най-убедителните аргументи защо миенето на сурово птиче месо под течаща вода е рисковано занимание идва от скорошно изследване на водни капки. Проучването ясно показва, че бактериите могат да се прехвърлят от пилето към околните повърхности чрез водни капчици.

Използвайки високоскоростни изображения, изследователите установяват, че височината на крана може да увеличи разпръскването. Пилешкото месо често е меко и водният поток може да създаде вдлъбнатина на повърхността му. Това води до пръски, които не биха се образували при извита, твърда повърхност.

По време на проучването учените използват големи плочи, за да уловят водните капчици. Това им позволява да разгледат бактериите, които са пренесени с водата. Благодарение на това изследователите откриват, че нивото на бактериално предаване зависи от височината на крана и скоростта на водния поток.

Миене на сурово пилешко месо – развенчан мит

И така, защо хората мият пилешкото месо и какво казват изследванията за рисковете от тази практика?

Анализ на отговори на потребители на образователна кампания за опасностите от миенето на сурово пилешко месо хвърля светлина върху това защо много хора все още мият месото преди готвене.

Някои хора смятат, че е необходимо да се измият фекалиите и други вещества от пилешкото месо. Всъщност оказва се, че пилетата, преминали през съвременните техники за обработка, не се нуждаят от допълнително почистване.

Други пък са на мнение, че измиването с кисел разтвор (оцет или лимонов сок) ще убие бактериите. Това не е вярно. Изследванията показват, че измиването на сурово птиче месо с лимонов сок или оцет не премахва бактериите, а напротив дори може да увеличи риска от кръстосано замърсяване.

Стар навик

Въпреки че миенето на сурово птиче месо не се препоръчва, много хора не са склонни да се откажат от този стар навик.

Хората, които настояват да мият пилешкото месо преди готвене, е препоръчително да го правят в съд с вода, а не под кухненския кран. Използването на хартиена кърпа за избърсване на водата също е от полза за предотвратяване замърсяването на околните повърхности. Това ще помогне за намаляване на риска от кръстосано замърсяване. И не на последно място, експертите препоръчват измиване на ръцете след обработка на сурово пилешко месо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари