Измамна схема: "Глухонеми" румънци събират дарения у нас

1
Бдителен пловдивчанин разконспирира схемата
Бдителен пловдивчанин разконспирира схемата Видео: NOVA

Бдителен пловдивчанин разконспирира схемата

Районната прокуратура в Пловдив разследва измамна схема с дарения, практикувана от румънци, които у нас се представят за глухонеми.

В сигнала, който беше разпространен в социалните мрежи, се твърди, че група млади румънци обикалят из пловдивските молове и събират дарения уж за изграждането на Международен център за глухи, неми и бедни деца. Всъщност парите отиват в джобовете им, твърди авторът на сигнала Кръстьо Петров. Той апелира към всички жители и гости на града под тепетата да бъдат внимателни.

Младежът, който е с увреден слух бил с приятели в един от моловете в Пловдив, когато се натъква на две момичета, които имитират, че са глухонеми.

"Двете момичета бяха мургави. Но въобще не бяха глухи. Забелязах, че говорят помежду си, но не на жестов език. Зададохме им въпроси и така разбрахме, че се правят на глухи. Когато дойдоха при нас, ни помолиха да се подпишем и да дадем пари за изграждането на някакъв център. Аз се усъмних веднага", разказва Кръстьо, предаде NOVA.

Едно от момичетата успяло да избяга. Кръстьо се опитал да задържи второто, но то се отскубнало. Взел обаче листа ѝ. От него става ясно, че е успяла да събере 120 лева. Оказа се, че изписаната на листа Асоциация на глухите за хора с увреждания, неми и бедни деца, не съществува. От Съюза на глухите в България отрекоха да имат инициатива за събиране на средства за изграждане на Международен център.

В измамната схема попада и Милена Гъркова, която е председател на Асоциацията на жестов език в България. Тя също е била спряна от въпросите момичета.

По разпореждане на прокуратурата полицията е въпросните момичета са обявени за издирване. Тече разследване, което трябва да приключи до месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари