Измама в Кърджалийско: Невладеещи български език се пишат инвалиди, за да гласуват в мобилна секция

1
Сигналът е изпратен до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков
Сигналът е изпратен до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков Снимка: БНТ

Сигналът е изпратен до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков

Хора, които не владеят български и са функционално неграмотни, биват представяни като хора с трайни увреждания. По този начин и без документи от ТЕЛК те се вкарват неправомерно в списъци за гласуване с подвижна избирателна секция. Това се извършва във всички общини в област Кърджали.

Този сигнал е изпратен в отворено писмо от областния координатор на „Има такъв народ“ Юлия Чортленева до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и директорът на ОД на МВР в Кърджали комисар Щерьо Милчев, съобщава 24rodopi.

В навечерието на предстоящите избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители сме свидетели за пореден път на беззаконни действия на общинските администрации от цялата област Кърджали. Контролираните от представителите на ДПС общини в Кърджали, по думите на наши симпатизанти, в едно с партийни активисти на същата партия, действат координирано и съгласувано, подобно на организирана престъпна група, с което грубо нарушават българското законодателство отнасящо, се до изборните права на гражданите. С координирани действия, лица не ползващи официалния език и без каквато и да е функционална грамотност биват незаконно представяни като хора с трайни увреждания. След това без извършването на задължителните проверки за установяване на трайно увреждане на избирателя и без документи от ТЕЛК(НЕЛК), администрациите вписват същите лица като заявители за гласуване с Подвижни Секционни Избирателни Комисии (ПСИК) и с последваща заповед на съответния кмет на общината се създават неправомерно и противозаконно подвижни секции. Въз основа на същите заповеди РИК-Кърджали констатира и се произнася за формиране на структурата и съдържанието на единната номерация и назначаване на съставите на ПСИК.

По наши сигнали от предходните избори има образувано досъдебно производство по чл.314 за внесени неверни данни в официален документ във връзка с проведените на 11 юли 2021, парламентарни избори е образувано в РУ-Момчилград. Разследването ще установява неправомерно вписани избиратели за гласуване в подвижни избирателни кутии, без да притежават решения от ТЕЛК, съобразно изискването на Изборния кодекс. По наши сигнали за същия казус са образувани досъдебни производства в РУ-Кърджали, отнасящи се до общините Кърджали и Черноочене, и в РУ-Ардино. По първоначални данни няколко стотин са гласувалите без правно основание и в противовес на изборния закон в подвижни избирателни кутии в областта без решения на ТЕЛК. Към този момент сме свидетели на същите противозаконни действия от страна на общинските администрации и техните ръководители – кметовете на общините“, се посочва в писмото до вътрешния министър.

От ИТН отправят апел да се разпореди незабавна проверка в общинските администрации. „Ние Ви призоваваме да вземете мерки за бързото предотвратяване на това престъпление против избирателните права на гражданите, защото вярваме, че това е по-важно от поредната последваща констатация за престъпление след като изборния процес е приключил“, се посочва в писмото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари