Изложба в Русе показва малко известни документи за Независимостта на България

0
Близо 60 малко известни документа ще бъдат представени в историческа изложба, посветена на 114-ата годишнина от Независимостта на България
Близо 60 малко известни документа ще бъдат представени в историческа изложба, посветена на 114-ата годишнина от Независимостта на България

Близо 60 малко известни документа ще бъдат представени в историческа изложба, посветена на 114-ата годишнина от Независимостта на България

Част от документите и снимките не са представени до момента. Сред тях са снимка на Фердинанд І с Мария Луиза в периода от около 1891 година и пощенска картичка, издание на Д. Вареано & Со – Русе. Няма как да бъде пропуснат и брой 208 на Държавен вестник от 22-и септември 1908-а, в който е официално обявен Манифеста за Независимостта.

Изложбата ще бъде открита в 15:00 часа на 21-и септември в сградата на библиотеката и тя ще включва и съвременни исторически изследвания. Предвижда се експозицията да може да бъде разгледана в рамките на три седмици. 

Припомняме, че за България освобождаването от оковите на Берлинския договор става възможно през 1908-а. Правителството на демократите преценява, че решителният момент е настъпил. В нощта срещу 22 септември министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд I на военния параход „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Страната де юре става суверенна и се издига в царство. С провъзгласяването на Независимостта българската държава се изравнява със своите съседи – Румъния и Сърбия. Извоюва и значителна преднина в усилията за равноправно третиране в международните отношения. Укрепват се позициите на монархическия институт.

Провъзгласяването и признаването на независимостта на България е акт с прогресивно историческо значение за развитието на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари