Изложба "Плакатите говорят" представиха в РБ "Любен Каравелов"

0

С изложбата „Плакатите говорят“ приключи проектът на библиотеката „За плакатите – дигитално и реално“

На 29 юли в Галерия „Библиотека“ беше проведена заключителна пресконференция по проект „За плакатите – дигитално и реално“ и беше открита изложба с интерактивен елемент  „Плакатите говорят“. Експозицията включва 30 творби от богатата колекция на библиотеката. 20 от тях бяха презентирани чрез традиционно експониране в пана, а 10 предварително подбрани - с помощта на съвременни технологии на промотиране. За тази цел бяха създадени 5-секундни анимации (Motion graphic) от Момчил Михайлов – МОМО със звукови ефекти, в които изображенията се превръщат в картини с движение и звук. Презентираха се на LED-екран. В експозицията бяха включени и творби на младежите от творческите ателиета „В света на плакатите“ с ръководители Момчил Михайлов-Момо и художникът Георги Пасев, които получиха своите сертификати за участие на откриването на изложбата.

Събитието бе последно от дейностите по проект "За плакатите - дигитално и реално" на Регионална библиотека "Любен Каравелов", финансиран от Национален фонд "Култура", програма "Публики".

По проект „За плакатите – дигитално и реално“ се извърши подбор и заснемане с 2D технологии на плакати, част от богатата колекция на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ от повече от 1000 афиша. Беше създадена Виртуална галерия „Животът в плакати“ с част от заснетите плакати, която е публикувана в онлайн пространството чрез сайта на библиотеката. Същите бяха включени в двуезичен каталог „Плакати“, разделени в няколко категории, като към всяка репродукция на плакат на български и английски език е изписано името на неговия създател.

На 15 юни се проведе творческо ателие „Изкуство без граници“ за изработка на плакати в Хартиената фабрика в с. Комана (Румъния), което включваше и демонстрация на уникалната румънска традиция за производство на хартия, необходима за отпечатването на плакат.

През юли в библиотеката работиха и двете творчески работилници „В света на плаката“ – за младежи от 14 до 19 г. Първата ангажира с обучение за създаване на плакат с традиционни, а втората - с иновативни техники.

Освен експозицията „Плакатите говорят“, свързани с изкуството на плаката и графичния дизайн бяха и две изложби „Майсторите на плаката“ – „Театрални плакати“ на Момчил Михайлов-Момо и „АСОЦИАЛНО ЗА СОЦИАЛНОТО“ (Non-Commercial Posters) на Люба Томова, която включваше постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ и др., като в тях бе отправена препратка към съвременната социална проблематика.

С реализирането на проекта "За плакатите - дигитално и реално" на Регионална библиотека "Любен Каравелов", финансиран от Национален фонд "Култура", програма "Публики", се отговори на потребността за по-широко популяризиране на колекцията от повече от 1 000 плаката, съхранявана в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в регионален, национален и  международен мащаб, като се използват възможностите на съвременните технологии. Това доведе до създаване на по-добри условия за широк достъп на публиката до плакатното изкуство.

Публикуваните материали и видеа по проекта продължават да са достъпни за преглеждания в сайта и ФБ на библиотеката.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари