Изкупуват пшеницата с 15% по скъпо от миналата година

0
Ще поскъпне ли хлябът?
Ще поскъпне ли хлябът?

С 20-30 процента по-малко е пшеницата тази година в землището на селата Орешак, Каменар и Куманово, каза председателят на местната кооперация Христо Жеков, предава БНР.

С почти същия процент е по-лошо и качеството на зърното, особено на прибраното на по-късен етап заради дъждовете. В същото време на борсите се купува с 10- 15 процента по-скъпо. "Няма достатъчно информация за повишението, още повече, че е то е при влошени качества на пшеницата", коментира арендаторът, който от 20 години е в сектора.

Управляваната от него кооперация обработва почти 20 000 дка в района на селата Орешак, Каменар, Куманово,Яребична, част от Кичево и Климентово.

Последните прогнози на Министерството на земеделието показват, че реколтата през 2018 година ще бъде с 5.5 милиона тона по-малко от миналата година, а средният добив - 7,5% по-малко. От началото на август световните борси отчитат повишените на тон пшеница в Париж и Чикаго. Има спад в производството в Китай, в Европа прогнозата за Германия е добивът на пшеница тази година да бъде най-ниския от последните 15 години или спад с около 20 процента в сравнение с миналата година. В същото време прогнозите за руския износ на пшеница от новата реколта продължават да показват намаление.

В юлския си доклад IGC понижи прогнозата за световното производство на пшеница през 2018/19 с 16 млн. тона спрямо юнската прогноза до 721 млн. тона, което е с 37 млн. тона по-малко от реколтата през 2017/18. Реколтата е понижена за ЕС със 7.4 млн. тона до 139.9 млн. тона и с 4.9 млн. тона за Русия до 66 млн. тона.

Дали по-високата цена на пшеницата ще доведе до поскъпване на хляба не е ясно, но пък явно насъщният ще е с по-ниско качество заради по-лошата реколта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари