Изграждат паметен знак на лобното място на внучката на Баба Тонка

0
През 1944 година са убити 14 русенски интелектуалци
През 1944 година са убити 14 русенски интелектуалци Снимка: архив

През 1944 година са убити 14 русенски интелектуалци

Международно дружество "Елиас Канети" и съмишленици подеха инициатива за изграждане на паметен знак на мястото, където на втори срещу трети ноември 1944 година са убити 14 русенски интелектуалци, сред които внучката на Баба Тонка - Тонка Обретенова-Просеничкова и съпруга ѝ Нико Просеничков, директор на Мъжката гимназия в Русе.

"Това зверство на новия комунистически режим се е случило в местността Бальов дол, между селата Щръклево и Нисово", заявиха инициаторите, които ще дадат пресконференция утре, сряда, от 10:00 часа в Националния пресклуб на БТА в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    русенец
    Въобще не ме интересуват шопите, какъвто си го изберат, такъв ще е. Като искат да ги управлява човек на ДС и роднина на Петър Младенов - танкиста, нека е така. Засега нищо добро не е дошло от Христо Бойкикев и генерала ти Атанасов, пък камо ли кмет на шопландия. Повече ме интересува кмета на Русе, защото ние сме на дъното, за разлика от София. В София поне правиха ремонт на ремонта, а при нас - НИЩО. Само разкопаха града, обгазяват ни и тънем в боклуци. Ааааа, и подарихме един паркинг, от което някой направи огромна далавера. Сега тази далавера намира проявление в десетките шатри с лика на един либиец, хеляди вестници и рекламни материали по кошчетата за боклук, транспиранти, билбордове, някакви същества облечени във фанелки с № 69. Всичко това е пари, и то много пари. Няма ли кой да отговори от къде са тези пари.
  • 2
    5
    Бочко
    Така е.Обаче да не забравяме,че главен организатор на тези екзекуции е един друг дядо.На един кандидат за кмет на София от Сглобката ППДСБДБЛГТИ?!
  • 4
    4
    любопитен
    А дали внукът на един от убийците ще има безсрамието да присъства на откриването на тази паметна плоча. Още повече, че е съвсем до новия му дом в Нисово. Преди 4 години именно в деня на убийството на внучката на баба Тонка и съпругът й, дългогодиен училищен директор, избрахме една личност за кмет на Русе. Тази година трябва да му бием шута.
  • 6
    3
    the master of the selfie
    Ах този плазмодий е достоен наследник на дяда си. Но не е толкова директен
  • 6
    2
    шпионин
    Това пъклено дело е сторено с благословият на русенски политически функционер и криминален престъпник от района на с.Щръклево. Така съм чувал.Май по едно време бил милиционер и после разжалван.Все такива работи по Русенско.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари