Изграждат модерно депо за ремонт на локомотиви в Русе

0

Български и румънски жп превозвачи ще ремонтират локомотивите си в Русе. Това ще стане в първото за България ново ремонтно депо, което ще бъде изградено в рамките на една година, съобщава "БГНЕС".

Оказва се, че локомотивите у нас са в окаяно състояние и имат сериозна нужда от поддръжка.

Днес бе направена първата копка на депото от кмета на Русе Пламен Стоилов, като в обекта ще бъдат разкрити 60 нови работни места.

Собственик на терена е русенската фирма "Експрес сервиз", която е единственият производител в България на локомотиви. "В България има над 500 локомотива, като повечето са собственост на БДЖ, а депата в страната са 12, също собственост на БДЖ. Ние сме единствената частна организация и ще ремонтираме електрически и дизелови локомотиви, главно на частните превозвачи в България и Румъния, откъдето вече имаме запитвания", обясни мениджърът Цветелин Колев. Новото депо ще продължи и развие 150-годишната традиция на Русе като национален център на локомотивната индустрия, тъй като първата в България работилница за ремонт на локомотиви е била изградена в Русе през 1866 г.

Проблемите, пред които са изправени специалистите, са два. Първият е липсата на квалифицирани кадри, а вторият – състоянието на жп парка. "В България няма жп инженери, няма специалност, която обучава кадри за нашите нужди и се налага да провеждаме вътрешно фирмено обучение. Не ги обучаваме в чужбина, защото в Германия например няма такива локомотиви, каквито ние ремонтираме в България", обясни Колев.

Възрастта на локомотивите, които се движат у нас, е над 40 години. "Състоянието на жп парка в България е трагично, масово локомотивите са към границата на експлоатационния си живот. Има нужда от обновление на жп парка. Резервни части се намират трудно, използваме всякакви контакти и възможности за набавяне на резервни части от Западна Европа", обясни още мениджърът.

"Експрес сервиз" е и една от много малкото фирми в Европа за производство на нови локомотиви. Русенци правят малки дизелови и електрически маневрени локомотиви, които изнасят успешно локомотиви в цял свят. Техни локомотиви има в Китай, Египет, Израел, Англия, Германия и др.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари