Изгорелите "бутикови" лампи на центъра не могат да бъдат ремонтирани

2

Художественото осветление, вградено в плочките непосредствено около Паметника на свободата и в алеите към него, се оказва голям проблем, предава Русе Медиа.

Нито една от всички близо 170 лампи не работи, а ремонтът им е почти „мисия невъзможна“. Част от осветителните тела бяха демонтирани от служителите на ОП „Комунални дейности“, за да може да бъдат разгледани от специалисти в работилница и да се мисли за вариант за тяхната подмяна с алтернативни лампи.

Проблемът е, че въпросните изгорели тела, са марка „Филипс“ и са били „бутиково“ изпълнение – единствено за площада в Русе по съответен проект. Сега обаче няма с какво и откъде да бъдат подменени, защото няма такива лампи на пазара. От общината са стигнали и до пряка комуникация с производителя, но за тяхно съжаление удрят на камък – такъв артикул не съществува.

Затова се търси възможен вариант за подмяната им с аналог, но новите тела ще са с различни габарити, а захранването им също ще се различава от това на досегашното осветление. То е било с безопасно  напрежение от порядъка на 12 волта и ще бъде заменено с лампи, които са на 24 волта.

Предстои да се направят проби дали подмяната им е възможна и дали ще може да се използва положеното трасе от кабели за новите лампи. Причините за изгарянето на лампите е липса на уплътнения около телата, които са положени в гнездата, както и образуването на конденз и задържане на влага в самите корпуси на лампите, което води до изгарянето им, казват специалистите.

Гнездата на тези, които са изгорели или са били предмет на вандализъм и посегателства, са обезопасени по различни начини – от насипване с фракция от камъни до затварянето им с ламаринени планки, като целта е да се обезопаси отворилата се дупка, за да не хлътне нечий крак в нея. Засега малчуганите, които се забавляват на площада, приемат с охота варианта с малките камъчета, защото са идеални за игра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари