Издигнаха паметник на Васил Левски в Русе

10

Русе най-после има паметник на Васил Левски.

Повече от две десетилетия жителите на града чакат изграждането му. Средствата за направата му бяха събрани от Национална дарителска кампания.

В нея се включиха политически партии, министерства, множество граждани.

Паметникът е изработен по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев. Извисява се на над четири метра в една от алеите в Парка на възрожденците.

Десетки граждани и официални лица се събраха за паметната церемония тази вечер.

Сред официалните гости бе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Щастлив съм, че в нашия роден град се появи паметник на Апостола. Искам да благодаря на инициативния комитет, на всички онези граждани и организации, на общинската администрация, които помогнаха това да се случи", каза Каракачанов.

Той припомни, че Левски е бил български патриот, който е нямал "цветове". Левски е начертал и българския национален идеал.

Каракачнов заяви, че в дни като този, когато се откриват паметници на Апостола на свободата, в ден като 19-и февруари, когато се отбелязва смъртта му, всеки от нас може да се замисли дали е готов да даде от малкото си свободно време за осъществяване на българския национален идеал.

ко правилно си отговорим на този въпрос, може би България ще бъде друга, българите ще имат ясен поглед и посока накъде искат да вървят. И тогава наистина ще можем със самочувствие да кажем, че сме равни на другите европейски народи", заяви Каракачанов.

Искрен Веселинов, който е председател на инициативния комитет, депутат и заместник-председател на ВМРО, заяви, че това е една сбъдната мечта. Той посочи, че Левски е бил в Русе три пъти.

"Но няма значение дали Левски е бил в Русе, или не. Левски е една от малкото фигури, които безспорно обединяват. Радвам се, че дадохме един символ на Русе, който да ни обединява", каза Веселинов.

Веселина Антонова - историк и архивист, обясни, че датата на откриването на паметника в Русе не е случайна, защото в периода 7-10 септември 1869 г. Левски е бил в крайдунавския град за среща с полската емиграция. Тук той е заради най-верния му сътрудник Стоил Попов, чрез който намира контакти с цариградските българи.

По време на церемонията от публиката се чуха освирквания към Красимир Каракачанов, след като водещите му дадоха думата да произнесе слово.

Вицепремиерът им отговори, че в такива дни човек трябва да се гордее, че е българин, но "винаги е имало изчадия искариотски, които дори в такива моменти са готови да охулват тези, които са свършили нещо".

"Ако бяхте дали една стотинка, имате право да викате. Като не сте дали и една стотинка, слушайте и поне се радвайте, че в Русе има нещо хубаво направено", отговори им Каракачанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари