Даниел Кънчев: Надявам се хората да казват това е моят Левски!

0
Русенският скулптор има честа да извае паметника на Апостола
Русенският скулптор има честа да извае паметника на Апостола Видео: Русе Медиа

Русе ще има най-после Паметник на Апостола на Свободата Васил Левски.

След национален конкурс победител стана проектът на русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова. Тяхната разработка предвижда паметникът да е висок 3 метра и да стъпва на постамент от 1,20 метра. Той ще бъде разположен в Парка на възрожденците, в непосредствена близост до бюст-паметника на Захари Стоянов, информира Русе Медиа.

Искам фигурата или композицията на този паметник да вълнува колкото се може повече хора, за да може този, който го види, да го припознае и да каже – да, това е моят Левски. Надявам се това е да паметник, който да внушава, защото за мен лично има два вида. Едните паметници изразяват, другите внушават. Навремето големият скулптор Никола Терзиев – Кольо Желязото, ми каза така: Ако една работа е достатъчно силна и вълнува, който минава край нея, ще се спре. А ако не е, той ще отмине“, сподели Даниел Кънчев.

Инициативният комитет, който поде кампания за изграждането на монумента, предвижда той да е готов до една година. Ще бъде стартирана дарителска кампания за набиране на необходимата сума от 120 000 лв. Министерството на отбраната ще осигури материала – 600 кг месинг от използвани учебни гилзи. Общината от своя страна ще плати 20 000 лв. за проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари