Избягал от Румъния ексдепутат се кандидатира за евроизборите

0
По сигнал на Себастиан Гица Специалният отдел за разследване на магистратите започна разследване срещу Лаура Кьовеши
По сигнал на Себастиан Гица Специалният отдел за разследване на магистратите започна разследване срещу Лаура Кьовеши Снимка: Informer.rs

Бизнесменът и бивш депутат от румънската Социалдемократическа партия Себастиан Гица, който избяга в Сърбия след серия корупционни дела срещу него, ще бъде първият кандидат в листата на дясната партия Обединена Румъния (ПОР) за европарламентарните избори, следван от председателя на формацията Богдан Дякону, предаде БТА.

Във Фейсбук страницата на партията се посочва, че „Себастиан Гица, който удари в основите новото Секуритате, който разобличи Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), който се бореше за една Румъния на румънците и стана мишена и е преследван затова, че имаше смелостта да каже истината, открива листата на кандидатите на ПОР за изборите за Европейски парламент“.

В четвъртък Апелативният съд в Плоещ отмени окончателно последната от серия заповеди за задържане на Гица в предварителния арест, което му дава възможност да се завърне в Румъния.

Бившият депутат е разследван от НДБК по три дела, а други две дела вече са изпратени в съда. Обвиненията срещу него включват търговия с влияние, пране на пари, даване на подкуп, шантаж и други.

Той потвърди, че ще се кандидатира за евродепутат.

„Кой искате да говори от името на румънците? Чужденците ли? Ще се кандидатирам, защото един румънски глас трябва да се чуе ясно! (. . .) Организираната престъпна група, ръководена от (бившата шефка на НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши разруши елитите! Днес бандите на (протестното движение) „Съпротивлявам се“ са оставени да атакуват съдии и министри и да се качват по оградата на парламента", написа Гица в своето послание.

По сигнал на Себастиан Гица Специалният отдел за разследване на магистратите започна разследване срещу Лаура Кьовеши, която в момента е кандидат за главен прокурор на Европейската прокуратура, по подозрения във вземане на подкуп, злоупотреба със служебно положение и лъжесвидетелстване.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари