Избухна шофьорско недоволство към промените в движението по пътищата

2
Колкото и високи глоби да сложим, ако няма кой да ги събира, няма смисъл, смятат експерти
Колкото и високи глоби да сложим, ако няма кой да ги събира, няма смисъл, смятат експерти Снимка: Георги Кожухаров

Силно шофьорско недоволство предизвикаха публикуваните за обществено обсъждане в края на миналата седмица проекти на два нови закона - за движение по пътищата и за водачите на МПС. Те предвиждат по-високи глоби, задължителни зимни гуми от ноември до март, ограничение на скоростта в населени места до 30 км в час и забрана за млади водачи да карат мощни коли. Една от най-драстичните санкции е отнемането на книжката при три тежки нарушения на правилата за движение в рамките на две години. След такова отнемане на книжката нарушителят ще трябва отново да се яви на изпит. Целта на промените е да се намалят жертвите на пътя, посочват от МВР.

"Това е милиционерски закон от 80-те години, според който за всички пътно-транспортни произшествия са виновни единствено шофьорите. Не виждаме къде са отговорностите и наказанията за институциите, които с действия или бездействия причиняват ПТП, например заради дупки или паднали дървета по пътя", коментира пред БНТ Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка. Според него в новите пътни закони не се предлагат никакви подобрения към изискванията за обучение на водачите на МПС. "Рестрикциите към младите шофьори да карат автомобили до 67 к.с. или ако са по-мощни да са задължително с придружител, няма да сработят. Единствено ще доведат до това през първите 6 месеца тези водачи просто да не карат мощните си автомобили. Няма обаче да има и кой да ги обучава да не карат агресивно", коментира Иванов.

Според Христо Радков от Българското обединение на шофьорите в момента няма доказателства, че младите водачи причиняват голяма аварийност на пътя през първите шест месеца и затова той определя санкциите за тях като експеримент. "В предложения законопроект няма нищо по-различно от философията на стария закон и затова едва ли ще намали травматизма по пътищата", заяви Радков.

"Колкото и високи глоби да сложим, ако няма кой да ги събира, няма смисъл", коментира Алекси Стратиев, бивш началник на Пътна полиция. "Не глобата определя поведението на шофьора, а наличието на контрол на пътя", смята той.  "По отношение на контрола у нас се работи старовремски - полицаят контролира всичко, включително и скоростта, и движението в бус лентите, докато в Европа има модерни системи за контрол, които заместват човешкия труд", обясни Стратиев.

От шофьорската гилдия са недоволни, че правителството се кани да създаде поредните държавни структури, чиято единствена функция е да осигурят работа на определени хора - нов Съвет по пътна безопасност към Министерския съвет наред с Държавната агенция "Безопасност на пътното движение".  

САНКЦИИ

Драстично се предвижда да скочи глобата за неправоспособни шофьори – 600 лева. Това се отнася както за тези, които нямат книжки, така и за лицата с отнети временно свидетелства. В момента санкцията е от 100 до 300 лева.  По-висока санкция ще има за преминаване на червен светофар – тя се повишава от 100 на 150 лева. Също с толкова ще се глобява водач, ако не даде предимство на велосипедист при преминаването на велосипедна пътека.

С 500 лева пък ще се наказва собственик или вписаният в свидетелството за регистрация ползвател, който предоставя управлението на автомобила си на лице, употребило алкохол или наркотици.  В настоящия закон глобата също варира между 100 и 300 лева. Санкция от 300 лв. се предвижда за управление на МПС с обявено за изгубено, откраднато или с изтекла давност свидетелство. 

В проектозакона е предвидена глоба от 20 лева за водачи, които превишават скоростта с до 10 км/ч. В момента наказанието се прилага за превишаване с 10 и повече км/ч. Това означава, че занапред ще могат да глобят и за над 5 км над разрешената скорост, въпреки че има допустима грешка при техниката за контрол, която е в рамките на около 2-3 км.

ИЗПИТИ

Промени ще има в теоретичния изпит за кандидат-шофьорите. Той ще се състои от решаване на тест за проверка на знанията за управление на МПС и проверка на възприятията и поведението на водача чрез интерактивни видеоклипове. Практическият изпит пък ще се провежда на учебна площадка, както и по пътища, отворени за обществено ползване, във и извън населените места.

Лице, което е загубило правоспособност да управлява МПС, ще се допуска до обучение за възстановяване на правоспособност не по-рано от 12  месеца от  датата, на която е върнато или отнето свидетелството и след провеждане на лекционно обучение за безопасността на движението по пътищата в  структурите на МВР.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари