Избраха директори на 19 здравноосигурителни каси

0
Конкурсът беше обявен на 26 септември
Конкурсът беше обявен на 26 септември

Конкурсите за избор на нови директори в 19 от 28-те районни здравноосигурителни каси (РЗОК) са се състояли на 28 ноември, става ясно от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на здравната каса.

Всички кандидати са представили концепции и са минали през интервю, но кои и колко от тях са одобрени за поста все още не е известно.

За 19-те свободни места са се борили 25 кандидата, като за някои от районните каси има по двама претенденти, докладва пред надзора главният секретар Десислава Гайдарова. За да се разгледат разработките и да се препитат всички в рамките на един ден, са създадени общо 5 комисии, които са работилили паралелно, пише clinica.bg.

Очаква се те да обобщят резултатите и да ги представят на следващото заседание на Надзорния съвет. Конкурсът беше обявен на 26 септември, а от кандидатите се изискваше да представят визията си за развитието и прилагането на електронното здравеопазване в работата на здравната каса. 

В тази връзка надзорниците обмислят да обединят своята електронна система с тази на Националната агенция по приходите (НАП), за да осигурят  "втори вход" към здравните досиета на гражданите. 

Идеята е хората, които са си извадили ПИК код за достъп до електронните услуги на НАП, да го използват и като "ключ" към персоналната здравна информация, съхранявана в НЗОК. Промяната е била разпоредена от ресорния министър Кирил Ананиев, когато все още беше председател на Надзорния съвет, но от тогава решение по нея не е взето. 

Интеграцията ще бъде напълно безплатна за публичния фонд, но ще осигури достъп до досиетата на 380 000 граждани с код за НАП, отбелязват експертите. За сравнение, в резултат на кампанията за уникалния код за достъп (УКД) на НЗОК такъв в страната са си извадили 40 000 души. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари