Изборът за нов Сливенски митрополит започна с пълен кворум

1
Митрополит Йоан посочи, че може би веднъж в живота се случва човек да участва в избор на митрополит
Митрополит Йоан посочи, че може би веднъж в живота се случва човек да участва в избор на митрополит Снимка: Сливенска митрополия

Митрополит Йоан посочи, че може би веднъж в живота се случва човек да участва в избор на митрополит

С литургия в Сливенската митрополия започна епархийски избор на кандидати за нов Сливенски митрополит. Тя бе водена от наместника на сливенския митрополитски престол - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, предава БТА.

Във вчерашния ден, когато се навършиха 40 дни от кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, в катедралния храм „Св. вмчк Димитър“ в Сливен бяха отслужени заупокойна света литургия и панихида.

Митрополит Йоан посочи, че може би веднъж в живота се случва човек да участва в избор на митрополит и разбира тревогата на избирателите, лишени от своя архипастир. "На вас лежи тежкият духовноотговорен момент да изберете две от кандидатурите", каза митрополит Йоан и призова да се избира по съвест и достойнство.

Той отбеляза, че заседанието започва с пълен кворум от 42 епархийски избиратели.

Десетима епископи са кандидати за сливенския митрополитски престол: Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастир; Знеполски епископ Арсений, първи викарен епископ на Пловдивския митрополит; Белоградчишки епископ Поликарп, първи викарен епископ на Софийския митрополит; Агатополски епископ Йеротей, викарен епископ на Сливенския митрополит; Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"; ​Смоленски епископ Висарион, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит; Константийски епископ Михаил, викарен епископ на Ловчанския митрополит; Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"; Главиницки епископ Макарий, викарен епископ на Русенския митрополит; Велбъждски епископ Исаак, втори викарен епископ на Софийския митрополит.

Заседанието на епархийските избиратели се излъчва на живо във Фейсбук на страницата на Българската патриаршия.

Епархийските избиратели в Сливен ще излъчат двама от тях, които са събрали повече от половината от гласовете им. Ако Светият синод на заседанието си на 24 февруари, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация, прецени, че изборът е валиден и е организиран по надлежния ред, в неделя, 25 февруари, ще се състои и каноничният избор.

Сливенският митрополит Йоаникий почина на 9 януари тази година. Поклонението се състоя на 11 февруари в Сливен, а в града бе обявен тридневен траур.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари