Избиха ято щъркели в село Димчево

9
По първоначални данни защитеният вид птици са застреляни от украинско семейство
По първоначални данни защитеният вид птици са застреляни от украинско семейство Снимка: Флагман.бг

По първоначални данни защитеният вид птици са застреляни от украинско семейство

За жестокост спрямо ято щъркели в бургаското село Димчево, съобщават читатели, цитирани от Флагман.бг.

Според тяхната информация, която се е разпространила от два дни в социалните мрежи и репортер на медията също се натъква на нея, но впоследствие тя изчезна, прелетните птици, които са вестители на идващата пролет, са простреляни и убити от украинско семейство, което се настанило в селото.

Твърди се още, че труповете на птиците се намирали в полето в близост до дома на това семейство.

След подадения сигнал от медията дежурен екип униформени от Четвърто РУ веднага е потеглил за село Димчево, разпитват се хора от селото и се издирва първоначалният източник на информацията.

Село Димчево е популярно място край Бургас, където можете да видите първите големи ята щъркели. Там климатът е влажен заради близостта на язовир "Мандра" и със сигурност това привлича красивите птици.

Тъй като щъркелите са защитен вид, информацията е подадена и до РИОСВ - Бургас, които също са се заели със случая.

Какъв човек трябва да си, за да посегнеш на такова красиво създание, на приказна птица, недоумяват подателите на сигнала.

От снимките, с които разполага медията става ясно, че труповете на убити птици са поне пет.

Белият щъркел е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие и включен в Червената книга на България. Забранено е тяхното умишлено улавяне или убиване с каквито и да е уреди, средства и методи. Законът забранява още увреждане или унищожаване на местата им за размножаване, почивка и струпване по време на миграция. За тези видове важи и забраната за притежаване, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница и търговия.

Всяко посегателство срещу защитени видове се наказва с глоба от 100 до 5 000 лв. За физическите лица, а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. В случай на доказано умишлено убиване на защитен вид може да се търси и наказателна отговорност по НК- лишаване от свобода от 1 до 3 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    АК 47
    До мнение Ти май си от мес/Т/ните ,които трябва тръгнат отново в първи клас.Може ли такава неграмотност да струи от теб и без никалво притеснение да изказваш "експертно" мнение.Заради такива илитерати с промити мозъци държавата ни е в това окаяно положение.
  • -7
    7
    да
    Вероятно мангали. И сигурно са ги изяли.
  • 9
    6
    до 5
    нали знаеш, ако си виновен за всичко си руснак, ако всички са ти виновни си българин! та какво викаш за щъркелите?!?
  • -20
    5
    Мнение
    Това , че са украинци, само някои болен възрожденски мозък може да го сътвори като интрига. Вероятно са или месните цигани или месна откачалка. А и факта, че първоизточника на новината не може да се намери, определено е показателно за руска пропаганда за и поредната промивка на мозъци.
  • 17
    4
    джони
    до 1, ами направи го ( псуването ) ето така: да им еба путката майна украинска.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари