Ивановските скални църкви с директно финансиран от ЮНЕСКО

0
Проектът предвижда и разработването на интерактивни пъзели за деца
Проектът предвижда и разработването на интерактивни пъзели за деца Видео: БНТ

Музите в Русе и Шумен са първите в страната със съвместен проект, финансиран директно от Фонда за културно наследство на ЮНЕСКО.

Целта му е популяризиране на средновековното световно наследство в Североизточна България, предава БНТ.

Проектът е фокусиран върху Мадарския конник и Ивановските скални църкви. Основен акцент в съвместната инициатива на Шуменския и Русенския музей е пътуваща конференция, в която ще участват чуждестранни и българските експерти. Те ще посетят Русе и скалните църкви, Исперих и тракийската гробница при Свещари, както и Мадарския конник и Шумен. Учените ще отделят специално внимание на ефективното управление на наследството и споделянето на миналото.

„Нашите изследвания показват, че посетителите на скалните църкви не идват само защото това е обект от световна величина. А те идват заради всичко в Североизтока. От тази гледна точка ние искаме да покажем още повече стойността на световното културно наследство, за да могат наистина те да привличат публики към Североизточна България, тъкмо заради световната си ценност”, каза проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей – Русе.

Проектът предвижда и разработването на интерактивни пъзели за деца. Вече е под печат и брошура на пет езика. Инициативата се реализира в партньорство и с музея в Исперих.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари