Иван Кюркчиев: Русенската опера се нуждае от основен ремонт

0
Директорът на културния институт обясни, че е готово становището на експертите относно състоянието на сградата
Директорът на културния институт обясни, че е готово становището на експертите относно състоянието на сградата Снимка: Кадър Русе Медиа

Нужен е основен ремонт на сградата на Държавната опера в Русе, която пострада при голям пожар в началото на юли тази година.

Това коментира директорът на културния институт Иван Кюркчиев, предава БТА.

Той обясни, че е готово становището на експертите относно състоянието на сградата. То ще бъде предоставено в началото на идния месец на министъра на културата, като идеята е да се получи финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

"Имаме вече всички необходими документи, като очакваме само становището на прокуратурата по повод на разследването, свързано с пожара", каза Кюркчиев.

Той обясни, че сградата се намира върху льосова почва, като използваната повече от 50 тона вода при гасенето е усложнило ситуацията. Има и образували се цепнатини.

Кюркчиев каза още, че в момента се изгражда временен покрив, който да защитава сградата от дъжд и сняг. Той ще бъде готов до 20 дни.

По думите на директора на културната институция в идните две години сградата няма да може да се използва. През това време трупата ще изнася своите представления в Доходното здание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари