Иван Костов: Румен Радев узурпира власт

1
Не се вижда сигурен изход и след тези избори, коментира бившият премиер Иван Костов
Не се вижда сигурен изход и след тези избори, коментира бившият премиер Иван Костов Снимка: Facebook

Не се вижда сигурен изход и след тези избори, коментира бившият премиер Иван Костов

"Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна".

Това заяви Иван Костов, министър-председател на България 1997 - 2001 година, предаде БНР.

"Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото той не е суверена на властта. Той няма право да казва какво е решил, защото суверенът - Народното събрание - е задължило правителството. ... Дори Радев казва "ако парламентът отново призове за доставка на оръжие", но парламентът не призовава, той решава и задължава правителството. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента", уточни той.

Според Иван Костов Радев се бори за "някакво първенство в левицата": "Той отказва да е президент на целия народ и отива да стане президент на "Левицата!" и на "Възраждане".

"Не се вижда сигурен изход и след тези избори", коментира още бившият премиер.

"Неспособността да се състави правителство вече няколко пъти отпъжда избирателите от урните и това намалява общото доверие в политическите партии и те, в тази трудна за тях ситуация, се опитват да запазят твърдите си ядра. Успешните кампании атакуват периферни избиратели, опитват се да привлекат нови избиратели, докато в момента, когато всичко се свива, се опитват да запазят твърдите си ядра. Затова в поведението на партиите има толкова много червени линии. Те са, за да запазят твърдите си ядра".

Иван Костов изказа хипотеза за възможно правителство на т.нар. "хартиена коалиция" (ГЕРБ, БСП и ДПС), независимо коя е политическата формация, която ще спечели вота на 2-ри април.

"Ако това нещо се случи, те ще възобновят позициите си в много от ключовите институции в страната. Това обещава продължаващо дълбоко разделение в обществото, защото по ключовия въпрос - войната в Украйна - те са на различна позиция".

Друг вариант, според него е, да се потърси голяма коалиция, "за която мнозина анализатори, приближени до ГЕРБ, подхвърлят в публичното пространство".

"Това, което казвам, не показва възможност за конституционно мнозинство (ПП,ДБ,ГЕРБ,ДПС), въпреки че съм далеч от политическите дискусии между партиите и отношенията им", заяви той.

По думите му правителство на малцинството, което да бъде гласувано от мнозинството в Народното събрание, може веднага да бъде разклатено, защото парламентът диктува поведението на правителството:

"Едно мнозинство в Народното събрание срещу едно правителство на малцинството ще го направи на нищо за един месец само", подчерта Костов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    3
    Русе
    Г-н Иван Костов, както винаги с добра експертиза и точен анализ!
  • 6
    2
    Бат Ставри
    Аде бе синко чакам те .Гешев остарявам по бързай такива като този ни Докараха на тоя хал .Бездомни хора Хора с психични отклонения и то млади ??? Ако не съд в Хага ... Ама по сигорно е Бог да го съди ....
  • 0
    1
    Име
    Кой си ти бре? Онзи на когото от своите ти казаха "Иване, кажи си. Хората ще те разберат"....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари